Nogomet
20

U potrazi za minutažom i formom: Zmajevi razmišljaju o novim klubovima

Klix.ba
Nogometne sezone širom Evrope privode se kraju. Ostalo je još nekoliko kola prije kraja prvenstava, a mnogi bh. reprezentativci već razmišljaju o novim sredinama u kojima će nastaviti igrati.

Većina Zmajeva se trenutno nalazi na tržištu nakon sezone koju će željeti što prije zaboraviti.

Nakon slabe sezone u Manchester Cityju, kapiten Zmajeva Edin Džeko trenutno je jedan od najtraženijih bh. reprezentativaca na tržištu. Za njegove usluge zainteresirano je nekoliko klubova među kojima su Roma, Inter, Borussia Dortmund i Wolfsburg, a španski mediji su ga povezivali i sa Barcelonom te Atletico Madridom.

Prvi golman bh. reprezentacije Asmir Begović iza sebe ima odličnu sezonu i zahvaljujući njegovoj formi, Stoke će završiti sezonu među 10 klubova Premiershipa. Međutim, trener Mark Hughes odlučio ga je izostaviti iz tima u nekoliko posljednjih susreta kako bi izvršio pritisak na Begovića koji još uvijek nije produžio ugovor sa timom sa Britannia stadiona. Kako sada stvari stoje, Begović će od naredne sezone igrati u nekom od evropskih velikana. Interes za našeg golmana izrazili su Liverpool, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Inter...

Vedad Ibišević će skoro sigurno napustiti Stuttgart koji će s druge strane najvjerovatnije preseliti u drugu njemačku ligu, popularnu cvajtu. Kao moguća odredišta za napadača se spominju Leipzig i neki austrijski klubovi.

Emir Spahić je nakon otkaza u Leverkusenu još uvijek u potrazi za klubom. Za stopera Zmajeva koji je ove sezone bio stub odbrane Apotekara neće biti teško pronaći novi angažman. Turski velikani Galatasaray i Bešiktaš spominjali su se kao moguće odredište, ali su se u utrku za popularnim Spahom uključili zagrebački Dinamo i neki katarski klubovi.

Ervin Zukanović će najvjerovatnije ostati u Italiji, ali ne u Chievu. Već nekoliko sedmica navodno traju pregovori sa Interom iz Milana, a trener Roberto Mancini pohvalno je govorio o našem bh. reprezentativcu.

Mensur Mujdža je još u martu najavio svoj odlazak iz Freiburga.

Među igračima koji bi također mogli promijeniti sredinu je i Sanjin Prcić koji još uvijek nije odlučio da li će ostati u ovom klubu.

Kao i sa Prcićem, slična situacije je i sa Izetom Hajrovićem koji u Werderu nema dovoljnu minutažu. Ukoliko se pojavi klub koji bi prije svega Hajroviću ponudio standardnu minutažu kako zaslužuje jedan reprezentativac, ne sumnjamo da će junak iz Žiline promijeniti adresu.

Anelu Hadžiću je ponuđen novi ugovor u Sturmu iz Graza, ali West Ham, Cordoba i Fiorentina prate razvoj situacije.

Tino Sven Sušić mogao bi ovog ljeta pojačati Swansea nakon što su ga skauti ovog kluba pozitivno ocijenili u utakmici protiv Velsa. Navodno je i Leicester zainteresiran.