Nogomet
0

U nedjelju žrijeb kvalifikacionih grupa za SP 2010.

FENA
Započela gradnja stadiona Mbombela u Nelspruitu
Započela gradnja stadiona Mbombela u Nelspruitu
U južnoafričkom Durbanu u nedjelju će biti obavljen žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2010. godine održati u toj zemlji. Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je da će se za 31 mjesto na završnoj smotri boriti 170 zemalja koje će ukupno odigrati 861 utakmicu.

Ukupno je 205 zemalja ispunilo prijavu za kvalifikacije, ali pet ih je odustalo i prije početka kvalifikacija, a 30 ih je eliminirano već u pretkvalifikacijama igranim u Africi, Aziji i Oceaniji.

Žrijeb kvalifikacionih grupa obavit će se za afričke, azijske, evropske i reprezentacije koje se takmiče u zoni Concacaf. Sve južnoameričke reprezentacije takmiče se u istoj grupi pa stoga žrijeb nije ni bio potreban, a oceanijske reprezentacije počele su svoje kvalifikacije još prije četiri mjeseca.

Prvo će biti obavljen žrijeb za Aziju, zatim Concacaf, pa Evropu i na kraju Afriku.

Osim domaćina JAR-a, na SP-u će nastupiti još 13 reprezentacija iz Evrope, pet iz Afrike, po četiri iz Južne Amerike i Azije, tri iz zone Concacaf, a preostala dva sudionika bit će poznata nakon dodatnih kvalifikacija u kojima će se susresti petoplasirana reprezentacija iz Južne Amerike i četvrta iz Concacafa te peta reprezentacija iz Azije i pobjednik oceanijske zone u kojoj više nema Australije koja će se takmičiti u azijskoj zoni.