Nakon tri sezone
12

U nedjelju igraju Zrinjski i Velež: Važno je da gradski derbi prođe u najboljem redu

R. D.
Hasić, Bešlić i Kevelj (Foto: R. D./Klix.ba)
Hasić, Bešlić i Kevelj (Foto: R. D./Klix.ba)
U nedjelju od 20 sati na stadionu Pod Bijelim brijegom igra se mostarski derbi, okršaj velikih rivala Zrinjskog i Veleža. Ligaška utakmica koju grad na Neretvi nije gledao tri sezone najavljena je konferencijom za medije u Sportskom savezu Grada Mostara.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je nedjelja koja dolazi pravi praznik sporta, da se osim derbija održavaju i tradicionalni skokovi sa Starog mosta i želja je da sve prođe u najboljem redu.

Ljubo Bešlić (Foto: R. D./Klix.ba)
Ljubo Bešlić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Želimo da nam se sportaši prezentiraju u najboljem svjetlu, da navijači uživaju, a da uz to sa sigurnosnog aspekta sve bude na najvišem mogućem nivou", izjavio je Bešlić.

Dodao je kako Grad Mostar pomaže organizaciju ovakvih utakmica, kako će domaćin dobiti pet hiljada KM za pojačane mjere sigurnosti, a gost tri hiljade za organizaciju dolaska navijača.

"Važno je da sve prođe u najboljem redu" (Foto: R. D./Klix.ba)

"Gost će dobiti za svoje navijače ulaznice za pet posto kapaciteta stadiona (400 mjesta, op.a.), a policija će uraditi sve sigurnosne provjere. Neka navijači u okviru svog sportskog bodrenja navijaju za svoje ljubimce, ali bez ikakvih provociranja. Važno je da građani Mostara koji nisu ljubitelji sporta ne budu taoci nekih nemilih scena, a grad poduzima sve one mjere koje su potrebne da ovo prođe u najboljem redu", izjavio je Bešlić.

Šemsudin Hasić (Foto: R. D./Klix.ba)
Šemsudin Hasić (Foto: R. D./Klix.ba)

Predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić zaželio je da ova utakmica bude početak jednog boljeg funkcionisanja Mostara kao zajednice, boljeg razumijevanja te da derbi ne bude utakmica visokog rizika, već praznik sporta.

"Ne možemo vječno ostati zarobljeni u kavezima", izjavio je Hasić.

Mario Pandža (Foto: R. D./Klix.ba)
Mario Pandža (Foto: R. D./Klix.ba)

Mario Pandža, glasnogovornik Zrinjskog, kazao je kako ovaj klub ima gust raspored, kako se u četvrtak gostuje kod holandskog Utrechta, a kako u nedjelju igraju gradski derbi.

"Ovo nije ni prvi ni posljednji gradski derbi i svi imamo iskustva u organizaciji ove utakmice. Vjerujem da će sve proći u najboljem mogućem redu. Mi ćemo u svakom slučaju biti dobri domaćini, kao i svima. Radujemo se prvom derbiju nakon tri godine", izjavio je Pandža.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Konferenciji za medije prisustvovala su i tri predstavnika MUP-a HNK, ali nisu imali ovlasti da daju izjave.