Nogomet
0

U Napulju počelo drugo Maradonino sudsko saslušanje

Totalsport
Diego Maradona
Diego Maradona
Talijanske porezne vlasti i dalje smatraju da je Diego Maradona tokom svoje sedmogodišnje nogometne karijere u Italiji utajio 40 miliona eura novca koji pripada državi.

U Napulju je u četvrtak krenulo drugo saslušanje legendarnog argentinskog nogometaša, odnosno pravnog tima koji ga zastupa, glede njegove utaje poreza između 1984. i 1991. godine, kada je nosio dres Napolija.

Prije dvije godine porezne su vlasti u Italiji ustanovile da 51-godišnji Argentinac duguje državi veliki iznos neplaćenog poreza. No, tada je sudski proces obustavljen zbog sukoba interesa u kojem se, kako su Maradonini branitelji uspjeli dokazati, našao sudac.

Maradona, danas trener Al-Wasla, kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i dalje tvrdi da je nevin. Njegov je pravni tim spreman dokazivati da je Argentinac žrtva "lova na vještice" talijanskih poreznih vlasti.

Dugo je vremena u prošlosti Maradona, koji je Napoli doveo do dva naslova talijanskih prvaka (1987. i 1990.), te naslova pobjednika Kupa UEFA-e (1989.), tvrdio da je izgnan iz Italije nakon što je na Svjetskom prvenstvu 1990., održanom upravo na Apeninskom poluotoku, s Argentinom izbacio Talijane u polufinalu turnira.