Premijer liga BiH
0

U mostarskom derbiju Velež traži bodove spasa, Sarajevo u Zenici

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nakon tri mjeseca pauze ovog vikenda počinje nogometna Premijer liga BiH (16. kolo). U nastavak sezone mnogi klubovi ulaze u potpuno redizajniranom sastavom. S druge strane, neki su se odlučili da ne mijenjaju mnogo.

Jesenji prvak je Borac. Za vrat mu pušu Željezničar i Sarajevo. Borba za opstanak tokođer će biti interesantna. U ovom trenutku najugroženiji su Drina i Velež.

Prvo kolo proljetnog dijela nudi nam nekoliko zanimljivih okršaja. Čeliku na noge dolazi Sarajevo. "Crveno – crni" žele prezentirati novo lice na proljeće.

Optimizam stanuje u bordo svlačionici

"Respektujemo Sarajevo. Očekujem zanimljivu utakmicu i nadam se da će bodovi ostati na Bilinom polju", kaže strateg Čelika Abdulah Ibraković.

I u bordo svlačionici stanuje optimizam. Nakon pobjede u dvoboju sa Veležom u 15. kolu želja i intencija jeste da se pozitivnim rezultatom nastavi borba za vrh tabele.

"Dobro smo radili na pripremama i to nam daje za pravo da se nadamo dobrom rezultatu. Prije svega očekujem fer i sportski okršaj. Svakako da bi bilo idealno u pobjedničkom zamahu krenuti u nastavak Premijer lige BiH. No, mnogo toga će zavisiti i od vremenskih uslova. Znam da ćemo imati i veliku podršku naših navijača, a u takvim okolnostima teško možemo zakazati", kaže Alen Avdić za Sarajevo-x.com.

Najzvučnija pojačanja Čelika u prelaznom roku su: Vedin Musić, Adis Ćulov, Emir Hadžić, Eldar Hasanović i Elmir Kuduzović. Na Koševo su stigli Zoran Belošević, Edin Pehlić, Emir Obuća i Bojan Jović.

Tuzlanskoj Slobodi na noge stiže Slavija. Na Tušnju vjeruju da mogo do kompletnog plijena iako se maksimalno cijeni suparnik. Tuzlanski tim u nastavku sezone pojačali su, između ostalih, Alen Mešanović, Staniša Nikolić, Miljenko Bošnjak i Almir Bekić. S druge strane, Slavija je angažovala Džemala Sadikovića iz Gradine i Emira Zebu iz Ozrena.

Bitka za Mostar

U ovom kolu na programu je veliki mostarski derbi. Novi trener Veleža, Milomir Odović, ističe kako će njegovi izabranici dati sve za pobjedu. U segmentima strategije i taktike bit će zanimljivo vidjeti kako će se odbrambeni bedem snalaziti u borbi s napadom "plemića", te koliko će srednji red uspjeti povezati redove. I u taboru Zrinjskog vlada veliki optimizam pred gostovanje kod komšija.

Najzvučnija pojačanja "rođenih" su Damir Rovčanin (posuđen iz Željezničara), Emir Hadžiđulbić i Goran Gančev (posudba iz Željezničara). U redove Zrinjskog, između ostalih, stigao je Samir Duro. Tu je još nekoliko novih lica iz Hrvatske.

U Zvorniku će snage odmjeriti Drina i Budućnost. Domaći paze na svaki detalj kako bi ekipa zadržala mir i koncentraciju. Svjesni su da im svaki domaći kiks može zakomplicirati ionako tešku situaciju. Zbog toga su tražili odgodu kola, ali iz NSBiH su odbili njihov zahtjev. Drina je na pauzi angažovala brojna pojačanja iz klubova iz Srbije, što pokazuje da se nisu odrekli premijerligaških ambicija. Ostaje da vidimo hoće li to biti dovoljno za opstanak. S druge strane, Banovićani su doveli samo Eldisa Bajrića (Sloga Tojšići).

Leotar će pokušati osvojiti kompletan plijen u sudaru sa Rudarom iz Prijedora i ostati u sredini tabele. Dodatno opterećenje za Trebinjce jeste činjenica da je klub napustilo nekoliko nogometaša koji su igrali u udarnoj postavi. Isto se odnosi i na Rudar iz Prijedora koji će odlazak pokušati nadomjestiti igračima koji se tek moraju dokazati.

Brojna pojačanja Olimpica

Mali gradski derbi odigrat će Željezničar i Olimpic. Aktuelni prvak razmišlja samo o pobjedi.

"Igramo na domaćem terenu, pobjeda nam treba radi samopouzdanja, tako da ćemo napasti Olimpic svim raspoloživim oružjem. U prvoj utakmici ove sezone oni su bili nekorektni zbog širenja dezinformacija da će se utakmica igrati bez gledalaca, tako da namjeravamo i to iskoristiti za pozitivnu motivaciju naših igrača"', rekao je Amar Osim na pres-konferenciji.

"Plavi" su u nastavku prvenstva jači za Nermina Jamaka, Pericu Stančeskog i Patricka Nyema.

"Mi smo dužni da pokažemo da nam je mjesto u gornjem dijelu tabele. Siguran sam da će svaki igrač koji dobije priliku ostaviti srce na terenu i da će gledaoci na Grbavici gledati dva sjajna tima. Nadam se da će se i vremenski uslovi poboljšati da bi svi zajedno mogli uživati u ovom fubalskom spektaklu", izjavio je za oficijelnu web-stranicu FK Olimpic, Mehmed Janjoš, šef stručnog štaba "vukova".

Olimpic je angažovao brojna pojačanja: Almir Pliska (Sarajevo), Admir Raščić (Sandefjord - Norveška), Asim Škaljić (Velež), Nedim Hiroš (Bodens - Švedska), Nenad Kiso (Čukarički - Srbija), Mirza Rizvanović (Zrinjski), Rade Dugalić (Radnički Niš - Srbija), Riad Pljevljak (Goražde), Boris Savić (Rad- Srbija). Sve sugerira da ambiciozni predsjednik Nijaz Gracić želi da "vukovi" igraju na evropskoj sceni. No, već u 16. kolu očekuje ih težek zadatak na Grbavici.

U posljednjem paru današnjih dvoboja sastaju se Travnik i Zvijezda. "Veziri" u ovaj meč ulaze sa željom da ostvare pobjedu i ostanu u samom vrhu. Naravno to nalaže apsolutnu ozbiljnost. Travničani su u nastavku prvenstva jači za Suvada Grabusa i još nekoliko novih imena.

Tim iz Gradačca želi vezirski grad napustiti neporažen. Novi strateg je Dragan Jović, što je najveće pojačanje Zvijezde pred nastavak sezone. Novi stanovnici ovog grada su, između ostalih, Alvin Karadža, Ilija prodanović, Joco Stokić i Irfan Fejzić.

Parovi i satnica:

Subota

Čelik – Sarajevo 14.30 sati Sloboda – Slavija 14.30 sati Velež – Zrinjski 14.30 sati Drina – Budućnost 14.30 sati Leotar – Rudar Prijedor 14.30 sati Željezničar – Olimpic 17.30 sati Travnik – Zvijezda 14.30 sati

Nedjelja

Široki Brijeg – Borac 15.00 sati (prenos na BHT1)

Tabela:

  1. Borac 15 10 3 2 21:8 33
  2. Željezničar 15 9 1 5 28:14 28
  3. Sarajevo 15 8 4 3 21:11 28
  4. Široki Brijeg 14 7 1 6 29:22 22
  5. Travnik 15 7 1 7 24:20 22
  6. Slavija 15 7 1 7 22:23 22
  7. Sloboda 15 6 3 6 14:14 21
  8. Rudar 15 5 6 4 17:18 21
  9. Olimpic 15 6 3 6 14:15 21
  10. Leotar 15 6 2 7 16:26 20
  11. Čelik 15 5 4 6 15:14 19
  12. Zvijezda 15 5 4 6 13:16 19
  13. Budućnost 14 4 5 5 14:16 17
  14. Zrinjski 15 5 1 9 16:22 16
  15. Drina 15 4 2 9 12:24 14
  16. Velež 15 4 1 10 16:29 13