Nema stajanja
26

U jeku velikog skandala vlasnici Manchester Cityja kupili 13. klub unutar grupacije

D. P.
Čelnici Cityja Khaldon Al Mubarak i Ferran Soriano (Foto: EPA-EFE)
Čelnici Cityja Khaldon Al Mubarak i Ferran Soriano (Foto: EPA-EFE)
Dok traje veliki skandal u engleskom nogometu nakon što je Premier liga podigla više od 100 optužnica protiv Manchester Cityja za kršenje finansijskih pravila, bogati vlasnici preuzimaju i 13. klub širom svijeta.

City Football Group, koji već ima 12 klubova u svojoj grupaciji, postaje vlasnik brazilske ekipe Bahia EC, nakon što su dogovorili kupovinu 90 posto udjela.

Riječ je o ekipi koja je tek izborila promociju u elitni rang brazilskog nogometa i kao takva uklapa se u ambicije bogatih vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvršni direktor Ferran Soriano bio je ključni u dogovoru i iako se prijedlog o prodaji kluba svidio cijeloj upravi, navijači su odigrali ključnu ulogu po statutu kluba.

Anketa je održana na stadionu Arena Fonte Nova u Salvadoru s kapacitetom od 48.000 gledalaca i čak 98 posto navijača glasalo je za prodaju kluba bogatim vlasnicima. Naravno, odluka navijača u potpunosti je smislena s obzirom na ono što vlasnici Cityja rade širom svijeta sa svojim klubovima.

Cilj je da se dokumentacija kompletira do početka ligaške sezone u Seriji A koja je zakazana za april. Bahia je izborila promociju u elitni rang nakon što je zauzela treće mjesto prošle sezone u Seriji B.

City je u julu dovršio preuzimanje italijanskog Palerma vrijednog 11,2 miliona funti, a također imaju klubove u Francuskoj (Troyes), Španiji (Girona), Australiji (Melbourne City) i Belgiji (Lommel), Urugvaju (Montevideo City Torque), SAD-u (New York City), Indiji (Mumbai City), Japanu (Yokohama F.Marinos), Kini (Sichuan Jiuniu) i Boliviji (Club Bolivar).

Ipak, trenutno je najbitniji zadatak dobiti pravnu bitku protiv Premier lige pošto je najjača liga svijeta optužila City za kršenje više od 100 finansijskih pravila. Klub je brzo reagovao, okupio tim najelitnijih britanskih advokata i saopćio da se raduje prilici da pred nezavisnom komisijom dobije bitku i pokaže da je "čist".