Nogomet
0

U Italiji nogometne utakmice bez gledalaca

FENA
Nakon nezapamćenih izgreda u Cataniji, komesar Ialijanskoga nogometnog saveza Luca Pancalli jučer je donio odluku o otkazivanju svih nogometnih utakmica profesionalnih i amaterskih klubova te italijanske reprezentacije na neodređeno vrijeme.

Ialijanski tisak danas iznosi da bi prekid mogao trajati samo dvije sedmice, a onda bi se utakmice mogle nastaviti, ali na stadionima zatvorenima za publiku, znači nogomet bez gledalaca. Takvo bi stanje trebalo potrajati dva kola. Toliko je vremena potrebno za poboljšanje sigurnosti na stadionima i početak provedbe novih mjera i zakona o sigurnosti, koje bi italijanska vlada trebala donijeti na sutrašnjoj sjednici.

Predsjednik Italijanskog olimpijskog komiteta Gianni Petrucci najavio je da će stadioni ostati zatvoreni sve dok se ne primijene drastične mjere za sigurnost na stadionima.

Novi predsjednik UEFA-e Michel Platini izjavio je kako Evropska nogometna organizacija želi pomoći Italiji u borbi protiv nasilja.

Nakon ovih izgreda postavlja se pitanje je li ugrožena italijanska kandidatura za organiziranje Evropskoga nogometnog prvenstva 2012. godine. Glasnogovornik UEFA-e Robert Faulkner diplomatski je izjavio da će, za sada, odluku o dodjeli domaćinstva Evropskog prvenstva biti donesena 18. aprila. Italija nije odustala od kandidature.