Pozitivna ocjena
32

U FK Sarajevo zadovoljni odlukom o stadionu Koševo: Koji su naredni koraci?

N. K.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Čelnici Fudbalskog kluba Sarajevo pozdravili su odluku vijećnika Općine Centar koji su usvojili Nacrt odluke o usvajanju izmjena i dopuna RP "Zetra"-zona sporta i rekreacije s pripadajućim nacrtom odluke o provođenju plana.
"Usvajanje regulacionog plana predstavlja pozitivnu vijest za FK Sarajevo. Donesena odluka daje mogućnost unapređenja stadiona što svakako treba biti svima u interesu. Naredni koraci bit će definisani uskoro obzirom da je za njihovu realizaciju potrebna uključenost više strana", rekli su iz Bordo kluba za portal Klix.ba.

U obrazloženju odluka općinski načelnik Nedžad Ajnadžić jučer je naglasio kako se njihovim usvajanjem otvara planski prostor za buduće investicije u oblasti sporta i rekreacije.

"Imajući u vidu ranije obavljen javni uvid i raspravu, prijedloge sportskih udruženja, Udruženja navijača FK Sarajevo i drugih asocijacija i građana, čvrsto ostajem pri davno iznesenom stavu da treba izgraditi moderan stadion Koševo kao nogometnu arenu bez atletske staze. Naravno važno je naglasiti da se svi drugi postojeći sportski tereni (pomoćni nogometni, teniski) moderniziraju, a uz njih je planirana izgradnja i privrednih sadržaja (hotel za sportiste, heliodrom, podzemne garaže, skejt park, šopinzi i slično) što će sve zajedno omogućiti intenzivan sportski razvoj, otvaranje velikih građevinskih radova za domaće kompanije i zapošljavanje velikog broja radnika u cijelom sportsko-rekreativnom i privrednom kompleksu", rekao je Ajnadžić na jučerašnjoj 45. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar.

Nakon što se završi javna rasprava o dokumentu, Općinskom vijeću bit će predloženo da na decembarskoj sjednici usvoji predložene izmjene, odnosno donese odluku o izmjenama i dopunama ovog plana.

"Istovremeno uputit ćemo prijedlog idućeg mjeseca Vladi Kantona Sarajevo i nadležnom ministarstvu da u skladu sa Zakonom o koncesijama u Kantonu Sarajevo uvrste projekat modernizacije stadiona Koševo i pripadajućih sportskih objekata radi dodjele koncesije u 2020. godini. U tom kontekstu Općina Centar kao vlasnik stadiona i zemljišta na kojem se nalazi većina terena uradit će idejno rješenje cijelog sportskog kompleksa Zetra koji zajedno s rekreativnim prostorom zelenila Betanije predstavlja jedinstveno i najveće sportsko-rekreativno područje u Bosni i Hercegovini", dodao je Ajnadžić.

Inače, iz Općine Centar su najavili nastavak ulaganja u stadion kako bi se već u proljeće 2020., dakle za nekoliko mjeseci, nakon što Općinsko vijeće donese budžet za narednu godinu, u najkraćem roku pokrenu postupak javne nabavke za izvođenje radova na potpunoj rekonstrukciji travnatog terena, njegovom zagrijavanju, obnovi svlačionica, prostora za novinare i brojača karata kao neophodnih uslova za odigravanje klupskih utakmica FK Sarajevo u Premijer ligi i međunarodnoj sceni, kao i odigravanje reprezentativnih susreta u okviru organizacija FIFA-e i UEFA-e.