Odluka IO NS BiH
20

U finalu Kupa BiH naredne sezone igrat će se samo jedna utakmica

N. K.
Sa današnje sjednice Izvršnog odbora (Foto: NS BiH)
Sa današnje sjednice Izvršnog odbora (Foto: NS BiH)
Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu pod predsjedavanjem predsjednika Elvedina Begića, a pored članova IO, prisustvovao je i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Sead Kajtaz.

Na današnjoj sjednici sve odluke su donesenu jednoglasno, a najbitnija je da je Izvršni odbor ostao pri svojoj odluci o neproširivanju Premijer lige, koja je potvrđena i službenim pismom UEFA-e s njihovim prihvatanjem konačne odluke nadležnog organa NS BiH zaduženog za organizaciju i rukovođenje takmičenja.

Prema zahtjevima klubova iz Premijer lige BiH (Zvijezda 09 i Čelik), klubova Premijer omladinske lige (Slavija i Travnik) i klubovima u futsal takmičenju (Beli Anđeo i FC Mostar SG Staklorad) za izmjenom odluke koju je IO NS BiH donio na prošloj sjednici, na današnjoj sjednici je zauzet stav da se potvrđuje ranije donijeta odluka Izvršnog odbora NS BiH koja je ujedno bila i najbolje rješenje u datom trenutku i vanrednim okolnostima, nastalim kao posljedica izazvane pandemijom COVID-19 u svijetu. Odluka je pravno utemeljena i nalazi svoje uporište u relevantnim pravilnicima i propozicijama NS BiH, kao i obavezujućim smjernicama UEFA-e za COVID-19.

Donesena je i odluka o trajanju ljetnog registracionog perioda 2020. godine za igrače profesionalce i amatere registrovane za klubove Premijer lige u BiH od 13. jula 2020. do 2. oktobra 2020. godine, amatere za ostale nivoe takmičenja od 13. jula do 2. oktobra, igrače amatere u futsalu od 1. septembra do 15. oktobra, kao i vanrednih termina registracije za ekipe koje nastupaju u UEFA futsal Ligi prvaka od 1. septembra do 15. septembra.

Promijenila se i propozicija za završnica Kupa BiH pa će u polufinalu kao i do sada igrati dvije utakmice, ali će igrati samo jedan meč finala.