Elvir Baljić
0

'U Feneru sam bio poznat, u Galati sretan'

Sarajevo-x.com
Iza Elvira Baljića bogata je fudbalska karijera. Nekadašnji bh. reprezentativac karijeru je započeo u Željezničaru, a 2000. odjeknula je vijest o njegovom prelasku u slavni Real Madrid. Transfer je imao vrijednost 20 miliona dolara, no niz povreda spriječio je Baljića da nastavi uspješnu karijeru onako kako je zamislio. U intervjuu za nedjeljno izdanje turskog lista Zaman, Baljić govori o svojoj karijeri i planovima da nastavi raditi kao fudbalski trener.

Na pitanje o prelasku u turski Bursaspor iz Sarajeva u ratnom periodu za "kutiju narandži" ispričao je kako je Sarajevo za njega tada tražilo 200.000 njemačkih maraka, ali su Turci cijenu ipak uspjeli spustiti na 150.000. Ipak, zbog ratnog perioda, mogli su ga, kaže Baljić, angažovati i bez marke.

U Fenerbahče je otišao za tada rekordnih 9 miliona dolara.

"Neki su računali koliko sam škola i puteva mogao izgraditi s novcem koji sam dobio", kaže bivši fudbaler koji je uvjeren da je, iako vrlo mlad, novac iskoristio na najbolji mogući način.

Na pitanje kako je došlo do transfera u Španiju, Baljić se podsjetio: "Nakon što Real Madrid nije uspio dovesti Nicolasa Anelku, trener John Toshack je izabrao mene. Ja sam ustvari bio sretan u Fenerbahčeu, a ni predsjednik kluba Aziz Yildirim nije želio da idem. Bio sam neodlučan. Mislio sam da nema većeg kluba od Reala. I ja i Fener smo trebali zaraditi veliki novac. Rekao sam Yildirimu da mi se neće pružiti tako velika prilika u budućnosti i da neću moći igrati za Real ako se povrijedim. Moji strahovi su se obistinili i povrijedio sam se u jednom meču."

Baljić priznaje da se uvijek želio vratiti u turski klub i da je s predsjednikom Fenera često razgovarao. Na posudbi u Vallecanu čekao je šest mjeseci da stigne ponuda. Ipak, niko ga iz Fenera nije zvao.

"Jednom sam u hotelu sreo menadžera Fenerbahčea Halduna Üstünela koji mi je odmah pružio ponudu. Pa iako je i Yildirim želio da me vrati, nije mogao ubijediti ostale, pa sam otišao u Galatasaraj", kaže Baljić.

Na pitanje je li istina da je jednom izjavio da bi radije obukao mrtvački pokrov nego dres Galate, Baljić je rekao: "Sigurno nisam rekao takvo nešto. Ne znam ni kako se ta riječ kaže na turskom. Vjerovatno je to napisao novinar koji je navijač Fenerbahčea. Svaki igrač koji pređe iz Fenera u Galatasaraj susretne se sa takvim poteškoćama."

Nekadašnji bh. reprezentativac objasnio je i kakva je, po njemu, razlika između dva slavna turska kluba.

"Bio sam popularniji dok sam bio s Fenerbahčeom, ali sam u Galatasaraju bio sretan. Još uvijek se družim sa prijateljima iz Galatasaraja. To kako su me pustili da odem nije bilo etično. Nisu mi dali priliku da igram. Klupska administracija me poslala da se pakujem bez da su informisali trenera. Smatrao sam da su prema meni nepravedni jer sam došao iz Fenerbahčea, ali sam kasnije vidio da su i Šukur, Korkmaz i Erdem tretirani na isti način", nije zaboravio Baljić.

Novinar Zamana nije odolio a da ne pita kako je bilo igrati u Istanbulsporu, timu iz druge lige, nakon nastupa za slavni Real, na što je Elvir odgovorio: "Kad su mi govorili - igrao si sa Zinedinom Zidanom u Madridu, a sad si s nama, uvijek sam im govorio - došao sam iz siromaštva, vidio sam rat, glad i oskudicu u Bosni. Nisam mogao iskusiti ništa gore. Kad sam prvi put stigao u Bursu, bio sam kao izbjeglica. Imao sam samo odjeću koja je bila na meni. Nisam zaboravio te dane. Iz tog razloga, nikad nisam bio nesretan dok sam igrao za Istanbulspor i zahvalan sam Bogu."

Baljić se pred kraj intervjua složio sa konstatacijom da je igračima koji dođu u Tursku teško igrati.

"I najveća zvijezda imala bi problema u turskoj ligi. Vlada nevjerovatan pritisak na fudbalere", smatra on, te priznaje kako je nakon dolaska u Real vjerovao da će se naći u prvih 11, ali se to nije desilo.

"Za njih je 20 miliona dolara bilo ništa. Bitno je ono što pokažeš na terenu. Ja sam bio mlad, nisam shvatao da zaista igram za Real Madrid", prisjetio se.