Sigurno niste znali
22

U Engleskoj pokazan žuti karton za novo pravilo koje ostavlja fanove u nevjerici

D. P.
Revolucionarno pravilo (Foto: Screenshot)
Revolucionarno pravilo (Foto: Screenshot)
Dok je novo pravilo o plavom kartonu u svijetu nogometa stavljeno "na čekanje", u Engleskoj je pokazan žuti karton zbog još jednog noviteta koji je gledatelje ostavio u pravom čudu.

U engleskom nogometu sinoć je pokazan žuti karton nakon što je nogometaš obrisao loptu tkaninom pokraj terena, a sve kako bi izveo aut i dobacio što dalje u pokušaju da stvori priliku svojim saigračima.

Riječ je nogometašu Wycombea Lukeu Leahyju, koji je u 85. minuti dobio žuti karton. Isprve, niko na terenu nije znao šta se dešava, a u posebnoj nevjerici bili su navijači pa je tako Wycombe na svom zvaničnom Twitteru morao objasniti zbog čega je nogometaš dobio javnu opomenu.

Naime, od početka ove sezone uvedeno je pravilo da igrači ne smiju koristiti peškir, niti bilo kakvu drugu tkaninu kako bi osušili mokru loptu i potom izveli aut. Smatra se da igrači tako prave nepravednu razliku i za to se daje žuti karton.

To je dovelo do ukidanja ovakvih situacija koje su bile vrlo popularne. Nogometaši su nerijetko sušili tkaninama loptu i potom izvodili aut.

Interesantno, Leahy je loptu obrisao kaputom kojeg je nosio redar utakmice. Odmah mu je pokazan žuti karton zbog ovog postupka, a Wycombe je na svojoj stranici obrazložio sudijsku odluku. Ova ekipa slavila je rezultatom 1:0 protiv Bradforda.