Nogomet
0

U deset godina Real spiskao milijardu eura na pojačanja

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U konkurenciji svih evropskih nogometnih klubova rastrošnošću se u posljednjoj dekadi najviše istaknuo madridski Real čiji su čelnici na pojačanja potrošili više od milijarde eura.

Nijedan drugi klub nije se niti približio toj brojci, iako se ne može reći da se vlasnik Chelseaja Roman Abramovič svojski nije "trudio", a i da se na jednako rastrošan način ponašaju u Manchester Cityju.

Sami Khedira, Sergio Canales, Pedro Leon i Angel Di Maria ovosezonska su pojačanja kluba koja su koštala tek nešto više od 50 miliona eura, ali i kojima je probijena granica o kojoj velika većina nogometnih klubova ne može ni sanjati.

U posljednjih deset godina klub se osnaživao trošeći silne milione, pa je tako Cristiano Ronaldo plaćen 96 miliona eura, Zinedine Zidane 72, a Kaka 64. Ovaj je trojac najskuplji među ukupno 48 nogometaša koji su u posljednjih deset godina stigli na Santiago Bernabeu. Samo u prošloj sezoni pojačanja predvođena Ronaldom i Kakom plaćena su 253 miliona eura.

Usporedbe radi Barcelona je potrošila u istom razdoblju 713 miliona eura, a Chelsea 650. U posljednje tri godine City je na pojačanja dao 400 miliona eura nagovjestivši da će krenuti stopama Reala.