Evropska liga
0

U bordo svlačionici vjeruju u trijumf

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
"Uprkos respektu kojim dočekujemo uglednog gosta, vjerujemo da imamo više argumenata za pobjedu", kaže Janjoš. Tim iz Istočnog Sarajeva pokušaće iznenaditi Košice.

Bh. klubovi danas igraju uzvratne susrete u okviru Evropske lige. Naime, Sarajevo je poraženo u prvom dvoboju u Švedskoj 2-1, dok su nogometaši Slavije pognute glave napustili koševski stadion, izgubili su od slovačkih Košica 2-0.

U bordo timu sa velikim nestrpljenjem očekuju sudar sa švedskim klubom koji je trenutno lider na prvenstvenoj tabeli svoje zemlje. Evo šta je za Sarajevo-x.com rekao Mehmed Janjoš, šef stručnog štaba Sarajeva:

"Spremni smo. Svi smo svjesni šta se oko nas događa. Premda je protivnik respektabilan, vjerujemo u uspjeh. Znamo šta moramo učiniti da pobijedimo. Ono što mogu obećati navijačima jeste veliku borbenost svih igrača koji istrče u bordo majicama. Nećemo se potpuno otvoriti od prve minute, jer Helsingborg ima brze kontranapade. Igraćemo mudro, pametno i nastojati da nemetnemo svoj ritam. Od igrača ću zahtijevati da protok lopte bude što brži. Šveđani su u posljednjem prvenstvenom kolu odmarali pet nogometaša iz udarne postave. Statistika pokazuje da bolje igraju u gostima. Uprkos respektu kojim dočekujemo uglednog gosta, vjerujemo da imamo više argumenata za trijumf. Bude li svih jedanaest aktera u optimalnom izdanju, naše su šanse sigurno veće. Ako neko podbaci, okolnosti se mijenjaju. Važno je samo da djelujemo kao kolektiv. Biće i nekih korekcija u sastavu. Pravo nastupa zbog crvenog kartona nema Emir Janjoš. Na njegovo mjesto prebaciću Džakmića, a u startnoj postavi zaigraće i pojačanje iz SAD, Dino Hamzagić. Priželjkujem i dobro popunjene tribine Koševa".

Prema najavljenom Sarajevo bi trebalo igrati u formaciji 4-4-1-1. Posljednji bedem ispred Alaima činili bi Rizvanović, Torlak, Maksumić i Belošević. Mjesto u veznoj liniji zauzeće Dudo, Hamzagić, Džakmić i Muminović. Polušpica bi igrao Hadžić, dok će jedini istureni napadač biti Alen Avdić. U posljednjih pola sata šansu bi mogli dobiti nedovoljno oporavljeni Jahović ili Ihtijarević.

Utakmicu na najvećem bh. stadionu vodit će četvorka iz Bjelorusije: Aleksej Kulbakov (glavni), Viahaslau Bikov i Vitali Maliutsin (pomoćnici), Valeri Vialička (četvrti sudac). Delegat UEFA-e je Žan-Fransoa Kruke iz Belgije.

Cijene ulaznica su istok i zapad 10 KM, sjever 5 KM. Kako nam je potvrdio direktor kluba, Nihad Baljak štampano ih je oko 20 hiljada. Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo obećava veliku pomoć sa tribina i obavještava sve poklonike bordo boje da je okupljanje pred ovaj dvoboj u Velikom parku u 17.00 sati. Utakmica počinje u 20.15 sati.

Tim iz Istočnog Sarajeva gostuje u Slovačkoj. Negativan rezultat iz prvog susreta ne ostavlja im baš previše optimizma. Ipak, strateg Slavije Zoran Erbez vjeruje da se jednim pogotkom u ranoj fazi utakmice stvari mogu okrenuti. Posebno apostrofira faktor iznenađenja. Ovaj dvoboj počinje u 17.00 sati.