Rasno zlostavljanje
13

Twitter zbog Pogbe pozvao Manchester United na sastanak

N. K.
Paul Pogba (Foto: EPA-EFE)
Paul Pogba (Foto: EPA-EFE)
Šefovi društvene mreže Twitter pozvali su Manchester United i predstavnike kampanje "Kick It Out" na sastanak nakon vrijeđanja na rasnoj osnovi koje je pretrpio Paul Pogba.

Francuski veznjak je već treći nogometaš u samo sedam dana koji se našao na meti rasnih uvreda na društvenim mrežama i to nakon promašenog penala na meču s Wolverhamptonom.

Nekolikoliko Pogbinih saigrača je osudilo zlostavljanje, selektor ženske engleske reprezentacije Phil Neville pozvao je i na bojkot društvene mreže pa su iz Twittera poručili da će se sastati s Unitedom kako bi pokazali da se radi na borbi protiv zlostavljanja.

"Uvijek smo održavali otvoren i zdrav dijalog s našim partnerima, ali znamo da moramo uraditi više da bismo zaštitili svoje korisnike. Rasističkom ponašanju nema mjesta na našoj platformi i oštro ga osuđujemo. U narednih nekoliko sedmica, predstavnici Twittera će se sastati s Unitedom, članovima 'Kick It Out' i ostalim zainteresovanim stranama iz civilnog društva koje su voljne da čuju o proaktivnom radu kojim se Twitter bavi da bi se izborilo s rasističkim uvredama", stoji u saopštenju Twittera.

Inače, pravila Twittera zabranjuju korisnicima da promovišu nasilje, prijete ili zlostavljaju ljude na osnovu njihove rasne ili etničke pripadnosti.