Zbog lažnog pasoša
193

Tužno, ali s osmijehom na licu: Ronaldinho u zatvoru slavi 40. rođendan

K. H.
Foto: Twitter (Ronaldinho u zatvoru)
Foto: Twitter (Ronaldinho u zatvoru)
Legendarni Ronaldinho, jedan od najboljih nogometaša svih vremena i turistički ambasador Brazila danas slavi 40. rođendan, ali umjesto velike fešte kakvu bi sigurno na slobodi napravio, petu deceniju života počet će iza rešetaka, odnosno u paragvajskom zatvoru.

Ronaldinho se suočava s kaznom od šest mjeseci zatvora nakon što je optužen da je koristio lažni pasoš, a podsjećamo, on je s bratom Robertom de Assis Moreirom upahšen zbog pokušaja ulaska u zemlju s falsifikovanim dokumentima.

Sve to desilo se 5. marta, a iako se činilo da će zbog popularnosti Ronaldinho brzo izaći iz zatvora i biti na slobodi, pandemija koronavirusa napravila mu je dodatni problem i 16 dana poslije toga 40. rođendan proslavlja u zatvorskoj ćeliji.

Vijesti o pandemiji su razlog zbog kojeg su paragvajski pravosudni dužnosnici prije 10-ak dana njegovom advokatu rekli kako dvije žalbe ne mogu biti rješene još dvije sedmice zbog vladinih ograničenja poslova u pokušaju kontrole širenja koronavirusa.

[TWITTER]1241319890566471685[/TWITTER]

Ronaldinhovim advokatima je rečeno da žalba mora čekati do 27. marta kada će se okončati dvosedmična obustava većine sudskih poslova jer se njihov slučaj ne vodi kao hitan.

U tom se zatvoru smještaju policajci koji imaju sudske procese, političari koji se terete za korupciju, ali i dileri droge, a paragvajski mediji pišu kako je Ronaldinho tamo dobio "kraljevski" tretman. Brazilski nogometaš je nastupio i na turniru u zatvoru, a nije iznenađujuće da je njegova ekipa pobijedila na njemu.

U finalnom meču Ronaldinho je vodio svoju ekipu do pobjede rezultatom 11:2, a Brazilac je učestvovao u svih 11 pogodaka. Pogodio je šest puta, a pet puta je asistirao.

Tako je jedan od najboljiih nogometaša svih vremena i čovjek koji je osvojio Ligu prvaka i titulu prvaka svijeta, između svih ostalih trofeja koje je podigao, osvojio i 16 kilograma svinjetine, kao nagradu za osvojeni turnir u zatvoru.

Ronaldinho je u karijeri odigrao ukupno 719 utakmica, a postigao je 313 pogodaka. Osvojio je dvije španske La Lige, te po jednu Ligu prvaka, Seriju A, Copa Libertadores, Svjetsko prvenstvo, Copa Americu i Kup konfederacija.

Tužno je znati da će jedna ovakva nogometna ikona svoj 40. rođendan i ulazak u petu deceniju proslaviti u zatvoru, ali Ronaldinho je Ronaldinho gdje god da boravi, s kim god da priča i u kakvom god ambijentu da se nalazi. I ne sumnjajte, osmijeh je još uvijek na njegovom licu. Zato je poseban.