Otkrio detalje
19

Tužna ispovijest Lovea: Imao sam napad panike na poluvremenu, mislio sam da ću umrijeti

Piše: K. H.
Kevin Love (Foto: EPA-EFE)
Kevin Love (Foto: EPA-EFE)
Košarkaš Clevelanda Kevin Love otkrio je za Players Tribune svoju priču o psihičkom problemu koji je imao u ovoj sezoni te je tako pokušao podstaći sve kolege sportiste da javno govore o psihičkim problemima koji su sve učestaliji među sportistima.

On je otkrio da se napad panike desio sasvim slučajno, a da se desio 5. novembra 2017. godine, na poluvremenu utakmice protiv Atlante.

"Petog novembra, odmah poslije poluvremena susreta protiv Atlante, imao sam napad panike. Došao je niotkuda, nikada prije to nisam imao. Nisam znao da li je to stvarno ili ne, ali je bilo. Jednako je kao izvrnut zglob ili polomljena šaka, a od tog dana, skoro sve što sam ikada mislio o mentalnom zdravlju se promijenilo", kazao je Love pa nastavio:

"Nikada se nisam osjećao dovoljno lagodno da detalje svog privatnog života dijelim s javnošću. Tokom 29 godina sam pričao samo o košarci, a o ličnim stvarima je malo teže pričati. Problem je bio taj što takve stvari nisam dijelio ni sa porodicom, ni sa najboljim prijateljima. Danas sam shvatio da to moram promijeniti. Želio bih da podijelim stvari u vezi s mojim napadom panike i svim onim što se desilo nakon toga. Ako patite u tišini, kao što sam ja radio, možete lagano da se osjetite kao da niko ne brine o vama. Želio bih da podijelim svoja osjećanja zbog svih onih koji ne govore dovoljno o mentalnom zdravlju, a to su dječaci i muškarci", saopćio je Love.

Love je nakon toga otkrio tačne detalje šta se dešavalo tog dana, a na kraju je istakao da je ostao ležati na podu pokušavajući udahnuti.

"Ja sam 29 godina mislio da je mentalno zdravlje problem drugih ljudi. Znao sam na nekom nivou dijeliti stvari, ali sam mislio da to nije za mene. Mislio sam da je to slabost koja bi mi poremetila razvoj sportske karijere. Onda je došao napad panike. Teško je opisati to, moj mozak kao da je htio da izađe iz glave. Zrak je bio gust i težak. Usta su mi bila suha, a sjećam se da mi je pomoćni trener govorio nešto o odbrambenim postavkama. Klimao sam glavom, ali nisam mogao ništa da izgovorim. U tom trenutku sam počeo ozbiljno da paničim, igrači su krenuli da ulaze na teren, ali ja nisam mogao. Bukvalno, fizički nisam bio u stanju to da uradim. Potom sam rekao treneru da se brzo vraćam i otišao sam u svlačionicu. Trčao sam iz jedne prostorije u drugu, kao da sam tražio nešto što ne mogu da nađem. Srce mi je udaralo sve vrijeme, kao da mi je tijelo govorilo da ću umrijeti. Na kraju sam ležao na leđima na podu svlačionice pokušavajući udahnuti", prisjetio se Love.

Na kraju, Love je rekao da ga je na ovakav potez podstakao košarkaš Toronta DeRozan te je poručio svima da svoje probleme dijele s drugim ljudima.

"Jedan od razloga zbog kojih sam želio da se oglasim u medijima po ovom pitanju su i DeRozanovi komentari o depresiji. Godinama sam igrao protiv njega, ali nisam imao pojma sa čime se bori. Zaista svako treba razmisliti kakve faze prolaze ljudi koji žive pored njih. Nikada ne znate šta neko proživljava, ma koliko sitno ili krupno bilo, bitno je da podijelite vaše probleme s nekim", poučno je poručio na kraju Kevin Love, košarkaš Clevelanda.