Borba za opstanak
164

Tuzla City osvojio velika tri boda, sporne situacije i gol s centra obilježili meč

N. M.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pobjedom ekipe Tuzla Cityja nad Širokim Brijegom od 3:1 otvorila je 26. kolo nogometnog šampionata Bosne i Hercegovine, a tako je tim iz Simin Hana osvojio velika tri boda u borbi za opstanak.
Utakmicu su nažalost obilježile i dvije veoma diskutabilne situacije u kojim su se gosti s Pecare žalili da su oštećeni, no krenimo redom.

Prvi je prijetio Tuzla City preko Mirzada Mehanovića u 2. minuti, ali je iskusni vezista poslao loptu preko gola.

Potom su gosti prijetili preko Luke Mamića, koji u 24. minuti promašuje zicer glavom s nekoliko metara, a na drugoj strani Adolf Tomić brani pokušaj Mirze Delimeđca.

U 28. minuti je Tuzla City poveo nevjerovatnim pogotkom Mehanovića s centra terena, pošto je veznjak uspio da lobuje loše postavljenog Tomića pred golom Širokog.

Prva sporna situacija viđena je u 41. minuti, kada je Širokom Brijegu poništen gol iako se činilo da je lopta prešla gol-crtu cijelim svojim obimom nakon šuta Bože Prusine.

No, tri minute poslije Široki stiže do gola, a tada je pogodio Mihael Kuprešak za 1:1.

U nastavku meča prvi prijeti Široki u 53. minuti, kada Stephen Chinedu makazicama šutira preko gola, a šest minuta poslije Prusina spašava goste nakon šuta Đorđa Pantelića.

Nova sporna situacija viđena je u 70. minuti kada je Mehanović pao u šesnaestercu nakon naizgled bezazlenog duela s defanzivcem gostiju.

Ajdin Nukić je šutirao jedanaesterac i doveo Tuzla City u prednost od 2:1.

Tačku na utakmicu domaći su trećim golom stavili u sudijskoj nadoknadi, postigao ga je Huso Karjašević, a posljednjih 20 minuta gledaoci nisu mogli ni ispratiti na malim ekranima jer je očito došlo do tehničkih problema kod vlasnika TV prava.

Tuzla City je s tri boda izbio na osmo mjesto na tabeli s 27 bodova, a Široki Brijeg je sve bliži borbi za opstanak jer je sedmoplasiran sa 32 boda.

Tuzla City u narednom kolu gostuje GOŠK-u, direktnom rivalu u borbi za opstanak, dok će Široki Brijeg dočekati Igman.

Rezultat i strijelci:

Tuzla City - Široki Brijeg 3:1 (Mehanović 28', Nukić 71'p, Karjašević 90+4' / Kuprešak 44')

Tabela: