Slučaj dopinga iz augusta
10

Tužitelji traže četiri godine suspenzije za Pogbu

D. B.
Ured tužitelja za anti-doping u Italiji zaključio je svoje procedure nakon što je francuski nogometaš Juventusa Paul Pogba pao na doping testu u augustu, a sada je zatražena četverogodišnja suspenzija za ovog igrača

Francuz je pao na rutinskoj doping kontroli nakon pobjede Juventusa nad Udineseom rezultatom 3:0 krajem augusta. Pvi test i ponovljena analiza pokazali su tragove DHEA-e u njegovom organizmu, a to je supstanca koja je zabranjena u italijanskoj Serie A.

Maksimalna četverogodišnja suspenzija bit će kazna u slučaju da ne dođe do sporazuma o prizanju krivice.

Očekuje se da će Pogba ići na suđenje pred nacionalnim anti-doping tribunalom, a trenutno je privremeno suspendovan otkako su objavljeni rezultati prvog doping testa.

Tridesetogodišnji Pogba je odigrao samo 52 minute u dva nastupa za Juve u italijanskoj Serie A. Iako je bio na klupi, Francuz nije ulazio u igru protiv Udinesea, nakon čega je pozitivno testiran na supstancu DHEA.

Prema ugovoru koji važi do ljeta 2026. godine, Pogba bi godišnje trebao zarađivati 8 miliona eura, međutim, zbog suspenzije mu je plata smanjena na 42.000 eura po sezoni.

Bude li Francuz suspendovan na četiri godine, Juve bi mogao tražiti jednostrani raskid ugovora.