Nogomet
0

Tužilaštvo Švicarske: Istraga o skandalu u FIFA-i trajat će još najmanje pet godina

Anadolija
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Tužilaštvo Švicarske tvrdi da će „istraga o navodnoj korupciji, mitu i neregularnostima koje je čelnik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Joseph Sepp Blatter počinio prilikom odabira domaćina mundijala 2018. i 2022. godine trajati najmanje pet godina“.

Portparol švicarskog Tužilaštva Andre Marty za britanske medije komentirao je aktuelne skandale u vezi sa čelništvom FIFA-e i tom prilikom istakao da se radi o izuzetno obimnim, komplikovanim i detaljnim istražnim radnjama.

"Bit će nam potrebno još najmanje pet godina da istražni postupak završimo i pokrenemo sudski proces", kazao je Marty.

Ističući da je potrebno preći dug istražni put kako bi se osobe koje su pod istragom mogle legalno optužiti, Marty je kazao da je teško reći kada bi to moglo biti moguće jer je istražni postupak i dalje u fazi analize dokumenata, a posebno je težak postupak istrage o navodima o neregularnostima pri izboru Rusije i Katara za domaćine predstojeća dva Svjetska kupa.

On je kazao da je u proces istrage uključen veliki broj zvaničnika i da je postupak sve obimniji i sa više dimenzija.

Tužilaštvo Švicarske vodi istragu o poslovanju FIFA-e koja se ovog ljeta suočila sa velikim skandalom o navodnom mitu i korupciji samog vrha organizacije, a posebno u slučajevima izbora domaćina mundijala. Brojni zvaničnici ove kuće su suspendirani i predmet su istrage, dok se Blatter povlači sa funkcije predsjednika i njegov nasljednik će biti biran u februaru naredne godine.