Nakon poraza od Hrvatske
0

Turski nogometni savez i Hiddink prekinuli saradnju

FENA
Guus Hiddink (Foto: AP)
Guus Hiddink (Foto: AP)
Turski nogometni savez je prekinuo saradnju s trenerom nacionalnog tima Guusom Hiddinkom nakon neuspjeha u baražu za Euro 2012. protiv Hrvatske.

Jučerašnja utakmica u Zagrebu, koja je završila rezultatom 0:0 i plasmanom Hrvatske na EP, Hiddinku je bila posljednja na klupi turske reprezentacije.

Holanđanin i Turski nogometni savez raskinuli su saradnju uz obostrano odobravanje.

Hiddink je za neuspjeh okrivio ''neefikasan sistem'' koji onemogućava razvoj mladih turskih igrača u njihovim klubovima.

"U zemljama kao što su Njemačka i Holandija sistem rada s mladim igračima je izuzetno razvijen. Holandija je mala zemlja ali njena reprezentacija je uvijek na velikim takmičenjima jer su mladi igrači dobro educirani i dobivaju šanse da igraju za svoje klubove'', rekao je Hiddink i dodao da u Turskoj samo jedan ili dva mlada igrača igraju na seniorskom nivou u svojim klubovima.

On smatra da Turska ima potencijal ali da mora bolje organizirati način rada s mladim igračima ako želi češće igrati na velikim takmičenjima, prenose mediji.

Hiddink je istaknuo da je nerealno bilo očekivati da će Turska uz rekonstrukciju tima, koju prati smjena generacija, uspjeti se kvalificirati na EP, te da je osnovni cilj njegovog posla bio stvaranje mlade ekipe koja će braniti boje Turske u bliskoj budućnosti.