Proširuje biznis
96

Turski investitor koji gradi hotel Hilton u Sarajevu kupio nogometni klub u Istanbulu

N. K.
Fatih Kol
Fatih Kol
Turski investitor Fatih Kol nedavno je započeo izgradnju luksuznog hotela Hilton u centru Sarajeva, a osim biznisa u hotelijerstvu, ovaj nekadašnji nogometaš je postao i vlasnik turskog nogometnog kluba Sancaktepe FK.
Ovaj istanbulski tim igra u turskoj 2. ligi s realnim šansama da nakon aktuelne sezone dođe i do višeg ranga turskog nogometa.

"Dugo sam živio u Bosni i Hercegovini, a sada sam u Turskoj. Kupio sam nogometni klub koji je bio općinski. Sada sam ja vlasnik 100 posto. Trenutno smo četvrti na tabeli 2. lige, odnosno na mjestu play-offa za ulazak u 1. Ligu. Budžet nam je 2,5 miliona eura, a u ekipi imamo nekoliko mladih igrača iz reprezentacije. Kada je klub bio u vlasništvu općine, bio je osmi na tabeli. Međutim, dosta sam investirao pa smo sada na četvrtom mjestu. Očekujem nastavak lige i planiram se tome posvetiti. Imamo još šest utakmica do kraja i pokušat ćemo se plasirati u viši rang", rekao je Kol za portal Klix.ba.

Upravo je Kol zajedno s predstavnicima ostalih turskih klubova jučer bio na sastanku s Turskim nogometnim savezom i tamošnjim ministarstvom sporta.

Kol ima velike planove s klubom
Kol ima velike planove s klubom

"Planirano je da se nogometna prvenstva nastave 12. juna. Naravno, utakmice će se igrati bez navijača. Sve bi se trebalo završiti za nekoliko sedmica jer će se utakmice igrati dva puta sedmično", istakao je Kol.

Podsjetimo, Kol je nedavno najavio da bi gradnja sarajevskog hotela Hilton trebala trajati do kraja 2020. godine. Riječ je o hotelu Hilton Curio, kategoriziranom kao gradski biznis hotel, bit će luksuznog tipa, imat će 40 soba, četiri penthousea i parking sa 50 mjesta na tri etaže.