Ostao pri svom stavu
47

Turski bokser proglašen teroristom čim je pružio podršku Hakanu Šukuru

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Turski bokser Ünsal Arik našao se na velikom udaru javnosti u Turskoj zbog javne podrške legendarnom nogometašu Hakanu Šukuru koji je u sukobu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.
Šukur je nakon završetka igračke karijere ušao u politiku, a ubrzo je pristupio Erdoganovoj AK partiji. Nakon sukoba s predsjednikom Turske napustio je stranku, a nakon neuspjelog državnog udara optužen je za izdaju, otac mu je uhapšen, a Šukur je morao pobjeći u Sjedinjene Američke Države.

"Ništa mi više nije ostalo, Erdogan mi je uzeo sve: Moje pravo na slobodu, pravo na slobodu govora i pravo da radim", rekao je nedavno Šukur za njemački Welt am Sonntag.

U pomenutom intervju ovaj igrač je često spominjao ime turskog boksera Ünsala Arika koji je priznao da je zbog toga imao velike probleme, ali da ne bježi od podrške ovom igraču.

"Mnogi me pitaju zašto se pojavljujem u intervjuu Hanaka Šukura. Kao što Bog zna, ja ne bježim od humanosti i da, u kontaktu sam s njim. Dok god nema dokaza, nikog neću nazivati teroristom ili izdajnikom", napisao je ovaj bokser na Twitteru, a onda je u razgovoru za Bild opisao posljedice toga:

"Sve je eksplodiralo. Odmah sam izgubio 4000 pratitelja. U komentarima su me vrijeđali da sam terorista i, što je još gore, tražili da vratim pasoš i više nikad ne boksam za Tursku. Sve te uvrede samo zato što sam u kontaktu s njim. Za mene je Hakan i dalje živa legenda i ostat ću u kontaktu s njim", rekao je Arik.