Kvalifikacije za SP 2010
0

NAJAVA / Turska večeras mora pasti!

Piše: Edin Isanović
Sa jučerašnjeg treninga reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Naša odabrana nogometna vrsta večeras u Zenici igra jednu od najvažnijih utakmica od svog postojanja. Suparnik je Turska! Statistički gledano, naša domovina ima stanovnika kao dva istanbulska kvarta. Ipak, mi imamo četiri boda više od njih.

Euforija je preslaba riječ za bujicu emocija koja je ponovo preplavila našu zemlju. Atmosfera nekako najviše podsjeća na onu pred dvoboj sa Danskom, kada smo imali priliku da pobjedimo i odemo na kontinentalnu smotru u Portugal. Nažalost, nismo uspjeli, završilo je 1-1. Mnogi su poslije tvrdili da smo bili bolji od Tomasona i društva...

Ono što većina bh. nogometnih stručnjaka podvlači jeste da svi igrači koji večeras budu nosili bh. dres moraju biti u optimalnom izdanju. Ako se to desi, naše će šanse sigurno biti veće. No, ako neko podbaci, okolnosti se mijenjaju
Posljednji trening na Grbavici pokazao je koliko ova ekipa ima samopouzdanja. Podrška stiže sa svih strana. U jednom trenutku u "dolini ćupova" pojavio se i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je poželio sreću reprezentativcima, a tu priliku nije propustio ni najtrofejniji bh. trener Ivica Osim.

Činjenica je da BiH danas ima poletnu, talentiranu i ambiciozu ekipu koju sa klupe predvodi Ćiro Blažević. Igrači i stručni štab vjeruju da mogu odgovoriti svim izazovima večerašnje utakmice.

"Igramo protiv treće evropske nogometne sile. Moj kolega Terim ima veliki izbor kvalitetnih igrača i sigurno je da će pokušati doći do pobjede koja ih ostavlja u igri za plasman, no na nama je da ih u tome spriječimo. Favoriti nismo, no sada, kada smo blizu cilja, naša je motivacija neosporna i nadamo se da će u srijedu navečer biti veliko slavlje", rekao je Blažević.

Igrač koji će imati zadatak da vrši destrukciju suparničkih ataka je Elvir Rahimić. Pred okršaj na Bilinom polju za naš portal je rekao: "I pored respekta sa kojim dočekujemo goste, mi samo razmišljamo o trijumfu. Motivacija je velika, Turska je nogometna sila. No, idemo još jednom pokazati da smo veliki pobjednici. Nadam se da ćemo odgovoriti svim izazovima".

Razgovarali smo i sa nekadašnjim kapitenom bh. reprezentacije Muhamedom Konjićem. O dvoboju sa Turcima je rekao: "Naravno da očekujem pobjedu, ova generacija sposobna je to napraviti. Ipak, ne bih bio nezadovoljan niti sa jednim bodom. U toj situaciji ostali bi na plus četiri u odnosu na izabranike Fatiha Terima. Iskreno, ja bih volio da nas napadnu jer bi u tom slučaju imali dosta prostora iz kontranapada. Mislim da oni svojim bombastičnim i prepotentnim najavama žele narušiti našu atmosferu. No, po onome što vidim na treningu, naš selektor drži situaciju pod kontrolom. Jasno mu je šta igrači trebaju napraviti da bi dobili velikog protivnika".

Ono što većina bh. nogometnih stručnjaka podvlači jeste da svi igrači koji budu nosili bh. dres moraju biti u optimalnom izdanju. Ako se to desi, naše će šanse sigurno biti veće. No, ako neko podbaci, okolnosti se mijenjaju. Turci će kazniti sve naše greške.

Početni sastav trebao bi izgledati ovako: Supić, Vladavić, Jahić, Nadarević, Spahić, Salihović, Rahimić, Muratović, Ibričić, Misimović i Džeko.

Ipak, još uvijek nije sigurno da li će selektor utakmicu otvoriti sa dva napadača, te uvrstiti Muslimovića umjesto Muratovića. U drugoj kombinaciji napadač Wolfsburga je usamljen u vrhu, dok je vezni red pojačan sa jednim zadatkom – zaustavljanje naleta i presinga Turaka.

Anketa na našem portalu pokazala je da 54% čitatelja vjeruje u pobjedu izabranika Ćire Blaževića. Poznata kladionica Bet-at-home u svojoj ponudi za pobjedu BiH nudi kvotu 2.65, za remi 3.25, dok je za trijumf Turske izbacila ponudu 2.40. Očigledno je da našim gostima daju veće izglede.

Ono što posebno treba podvući jeste da će čelnici FIFA-e posebnu pažnju usmjeriti ka ovoj utakmici. I najmanji incident mogao bi nas skupo koštati. Već smo dobili jedno upozorenje. Ipak, nadamo se da će publika na zeničkom stadionu biti na visini zadatka kao i nebrojno puta do sada.

Bilino polje uvijek je bilo mjesto pobjede, ponosa i radosti. Nadamo se da ćemo poslije večerašnje utakmice biti još ponosniji...