Nogomet
0

Turska: Pobijedit ćemo i Njemačku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kada je u petak navečer italijanski sudija Roseti označio kraj dramatične utakmice Turska- Hrvatska, Turska je eksplodirala, cijela nacija je bila na nogama.

Desetine, stotine hiljada ljudi sa zastavama i slikama reprezentativaca je izašlo na ulice Istanbula, Izmira i drugih turskih gradova gde se slavilo cijele noći i gdje se i u subotu proslavlja historijski uspijeh nacionalnog tima.

U nezaobilaznom šenlučenju iz vatrenog oružja slučajno je prolivena i krv - jedan muškarac je stradao od zalutalog metka u Gaziantepu, mjestu na jugu zemlje, dok je širom zemlje 16 osoba lakše ili teže ranjeno, javio je Tanjug.

Premijer Tajip Erdogan, koji je u petak navečer bio na stadionu u Beču, otišao je u svlačionicu i svim igračima pojedinačno čestitao na pobjedi. Čestitka je iz Ankare stigla i od predsjednika države Abdulaha Gula.

"Povratak turskih kraljeva", u glavnom naslovu naglašava istanbulski "Hurijet" i podvlači da se u petak navečer desio treći veliki "comeback" turske reprezantacije koja je na trenutak bila izgubljena.

Prije Hrvatske, koja je vodila do posljednje minute drugog produžetka, to se dogodilo i u mečevima protiv Češke i Švicarske. Ali, turski fudbaleri su se u posljednjem trenutku dizali iz mrtvih.

"Tursko čudo", piše najtiražniji list u zemlji "Milijet" i podvlači da bi tim mogao da se vrati u zemlju i sa zlatnom medaljom.

U Turskoj je u subotu sigurno najpopularniji čovjek trener Fatih Terim koji bi, kako je napisao jedan turski novinar, ovog trenutka sigurno pobijedio kada bi mogao da se kandiduje za predsjednika zemlje.

"To je fudbal. Nikad ne treba da se predajete do posljednjeg zvižduka sudije.Posle izjednjačenja, ja sam rekao fudbalerima da bez opterećenja izvode jedanesterce, da smo mi u psihološkoj prednosti", prenose turski mediji izjavu trenera nacionalnog tima Terima.

On je inače često bio na udaru kritika javnosti ali, danas mu je sve oprošteno. Kako to obično biva, sada su u Turskoj porasli apetiti, sada se očekuje da se nacionalni tim vrati s jednom od medalja, a pominje se i zlatna.

Svejedno što je sljedeći protivnik Njemačka i što tri fudbalera neće moći igrati jer su dobili po dva žuta kartona.

"Imam povjerenja u ovaj tim. Mi ćemo se boriti do kraja, nećemo se predati ni Njemačkoj niti bilo kome", obećava selektor Terim.