Prijateljska utakmica
61

Tok utakmice / Turska - Bosna i Hercegovina 0:0

Piše: N. K.
Foto: Milliyet.com.tr
Foto: Milliyet.com.tr
Seniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Rizeu u prijateljskoj utakmici odigrala neriješeno bez pogodaka protiv domaće selekcije Turske. Tekstualni prijenos s fotografijama i video klipovima mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

90' - Okončana je utakmica. Nažalost, pogodaka nije bilo pa je BiH prekinula seriju od tri uzastopne pobjede.

85' - Završnicu meča obilježila je veliku šansa za Tursku. Pokušao je Tosun, ali je lopta otišla pored gola. Turska je izvršila još tri izmjene. Izašli su Ayhan, Yokuslu i Ozyakup, a ušli Ertugrul, Muldur i Ozcan. Sarić je u selekciji BiH zamijenio Krunića.

80' - Loša i nepovezana igra Zmajeva u nastavku meča. Još je deset minuta ostalo do kraja. Umjesto Undera kod domaćih je sada u igri Gurler.

69' - Dvije odlične prilike za Tursku. Prvo je Calhanoglu prebacio gol iz odlične situacije, a onda je Tosun promašio gol iako je izašao sam pred Begovića. U našoj reprezentaciji Kodro je zamijenio Cimirota.

65' - Apsolutno ništa zanimljivo se ne dešava u nastavku meča. Turska je izvršila izmjenu. Umjesto Tekdemira ušao je Malli.

55' - Dosta lošija utakmica u nastavku bez većih uzbuđenja.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Prosinečki je na odmoru izvršio četiri izmjene. Izašli su Pjanić, Šehić, Džeko i Višća, a ušli su Prcić, Begović, Bajić i Milošević. U Turskoj je umjesto Unala ušao Tosun.

45' - Završeno je prvo poluvrijeme. Obje selekcije su propustile nekoliko dobrih prilika. I statistika govori da je utakmica izjednačena. Turska ima malo veći posjed lopte (54-46), kao i jedan udarac više ka golu (9-8).

40' - Cimirot je odlično pokušao, ali su ga centimetri dijelili od pogotka za vodstvo Zmajeva.

35' - Ne prestaju napadi Turske. Još jednom je u prilici bio Calhanoglu, ali je lopta nakon njegovog udarca otišla pored stative Šehićevog gola.

33' - Igra naše selekcije je definitvino u krizi i ponovo su Turci imali odličnu šansu kada je Unal promašio zicer nakon dodavanja Izyakupa.

28' - Ponovo Šehić interveniše nakon dobrog pokušaja Undera sa distance.

25' - Period dobre igre Turske. Prvo je Calhanoglu šutirao po sredini gola pa Šehić nije imao problema, a potom je Izyakup upropastio sjajnu kontru i odličnu šansu.

22' - Ponovo Turska prijeti, a ovaj put je pokušao Calhanoglu. Lopta ipak ide pored gola.

18' - Zakarić je odlično pucao, Bolat brani. Na odbijenu loptu je natrčao Višća, ali je i on neprecizan. I gosti su prvi put zaprijetili već u narednom napadu kada je Vranješ izblokirao pokušaj Undera.

15' - Prva velika prilika na utakmici. Džeko je nakon greška turske odbrane uposlio Višću, ali je njegov šut odbranio golman domaćih. Nakon kornera je pokušao i Vranješ, ali je bio neprecizan.

10' - I dalje bez uzbuđenja u Rizeu. Turska je uspjela uputiti jedan šut, ali bez većih opasnosti po Šehića.

5' - Prvih pet minuta susreta proteklo je početnom ispitivanju snaga bez uzbuđenja pred golovima obje ekipe.

1' - Utakmica je počela. Sretno Zmajevi!

19:25 - U toku je izvođenje himni obje reprezentacije. Inače, večerašnji susret sudit će ruski sudija Sergej Karasjov.

19:20 - Turska igra promjenjivo u posljednje vrijeme, a zanimljivo da su od posljednje tri utakmice čak dvije igrali s Rusijom. Nakon 1:1 u junskom prijateljskom duelu, Turska je u prošlog mjeseca izgubila od istog protivnika u Ligi nacija. Ipak, iskupili su se tri dana kasnije kada su u gostima savladali u sjajnoj utakmicu Švedsku rezultatom 3:2.

19:15 - Reprezentacija BiH iza sebe ima tri pobjede u nizu. Nakon trijumfa u Južnoj Koreji u prijateljskom susretu, Zmajevi su u Ligi nacija ostvarili maksimalan bodovni učinak, a savladani su Sjeverna Irska i Austrija.

19:10 - Prosinečki je jučer naglasio da će meč protiv Turske biti dobar test za njegove izabranike.

"Minutažu će dobiti neki igrači koji do sada možda nisu imali toliko prilika da igraju. U Tursku idemo da odigramo što je moguće bolje. U dobroj smo formi, svi pozvani igrači su zdravi, putujemo u dobroj atmosferi. Rezultat je bitan, tako da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo", izjavio je Prosinečki.

19:05 - Selektori reprezentacija su se odlučili znatno promijeniti sastave, te ćemo na terenu od prve minute vidjeti nekoliko zanimljvih imena.

Selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki je napravio nekoliko izmjena. Šehić će braniti i ovu utakmicu, dok će Begović biti na klupi. Nastić je dobio prednost na lijevom boku ispred Čivića, dok će Sarić odmoriti, a umjesto njega u veznom redu će igrati Krunić. Zakarić će početi u napadu na poziciji lijevog krila na kojoj je do sada s velikim uspjehom igrao Duljević.

Zvanični sastavi ekipa
Zvanični sastavi ekipa

Zmajevi će igrati u formaciji 4-3-3, a igrat će Šehić - Todorović, Vranješ, Zukanović, Nastić - Krunić, Cimirot, Pjanić - Zakarić, Višća i Džeko.

Za domaću selekciju će igrati Bolat - Ozbaryrakli, Ayhan, Soyuncu, Bayram - Tekdemir, Yokuslu, Ozyakup - Under, Calhanoglu, Unal.

19:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između Turske i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na stadionu Rize Šehir u Rizeu, a počinje u 19:30 sati.