Nogomet
0

Turnir "Igraj fudbal, živi život": Na Otoku stižu Zvezda, Cibalija, Olimpija, Rad...

Piše: Edin Isanović
FK Budućnost
Drugi Međunarodni fudbalski turnir "Igraj fudbal, živi život U-17" održat će se od 13. do 16. juna 2013. godine na stadionu Otoka u Sarajevu.

Na ovom takmičenju učestvovat će osam ekipa koja će biti podijeljene u dvije grupe, po četiri tima. Grupu A čine: FK Sarajevo, HNK Cibalija, FK Crvena zvezda i NK Olimpija, dok su u grupi B: FK Željezničar, FK Budućnost (Podgorica), FK Rad (Beograd) i FK Olimpic. Pravo nastupa imaju igrači do 17 godina. Organizator turnira je Udruženje za podsticaj kulture i sporta "Profesional" iz Sarajeva.

Prvi međunarodni fudbalski turnir održan je prošle godine na Bjelašnici. Na kraju je FK Željezničar dotakao vrh. U finalnom sudaru savladali su zagrebački Dinamo rezultatom 1:0. U dvoboju za treće mjesto Sarajevo je bilo bolje od Crvene zvezde nakon izvođenja jedanaesteraca.

Treba istaći da je dres Modrih sa Maksimira na prošlogodišnjem nadmetanju nosio i aktuelni prvotimac Dinama Tin Jedvaj.

Također, u timu sa Koševa nastupao je Samir Radovac koji se ustalio u udarnoj postavi Sarajeva, a kao što je poznato za njegove usluge raspituju se mnogi evropski klubovi među kojima je najozbiljniji ruski Zenit.

"Projekt 'Igraj fudbal, živi život U-17' osmišljen je sa ciljem da mladim fudbalerima pružimo mogućnost da zajedno igraju,da se druže, razmjenjuju iskustva i naravno da pozitivno utječu na svoje vršnjake. Turnir ove godine okuplja najjače ekipe iz regiona, a cilj nam je za narednu godinu dovesti dvije ili tri ekipe iz Evrope kao i skaute sa Starog kontinenta. Ispred udruzenja se zahvaljujemo na podršci medijima i sponzorima jer turnir, iako je drugi po redu, spada među najkvalitetnije u regionu", rekao je za Klix.ba Dejan Radović, organizator takmičenja.