Tarik Hodžić
0

"Turci su ubijeđeni u pobjedu nad BiH"

Razgovarao: Edin Isanović
Tarik Hodžić (Foto: Fotoservis.info)
Tarik Hodžić (Foto: Fotoservis.info)
"Naša reprezentacija mora igrati mudro, pametno i strpljivo. Dalje, taktički krajnje disciplinovano, borbeno i požrtvovano. Nametnuti kombinatoriku te tako umiriti turski presing", smatra Hodžić.

Jedan od najboljih prijatelja turskog selektora Fatiha Terima je Tarik Hodžić. Igrač koji je ostavio dubok trag u Galatasarayu gdje je i igrao sa strategom Turaka. Upravo će Hodžić biti domaćin turskoj delegaciji u Zenici. Za Sarajevo-x.com nekadašnji trener Željezničara govori o mentalitetu naših suparnika, očekivanja od dvoboja na Bilinom polju, prednostima, manama...

Poznato je da ste veliki prijatelj šefa državne selekcije Turske. Kakva su očekivanja naših suparnika?

Ubijeđeni su u pobjedu. Uostalom nemaju drugog izbora, samo tri boda ostavljaju ih u utrci za drugo mjesto. Sinoć je stigao prvi pomoćnik turskog selektora koji je skautirao našu reprezentaciju u Armeniji. I on, kao i novinari koji su već doputovali u BiH, ubijeđeni su u trijumf. Nevjerovatno je sa kakvom dozom optimizma dočekuju meč.

Ipak, neće im biti baš tako lako kako misle. Ima li respekta prema izabranicima Ćire Blaževića?

Svakako. No, uprkos poštovanju prema našoj nacionalnoj vrsti oni planiraju osvajanje kompletnog plijena.

Na čemu temelje toliku količinu optimizma?

Smatraju da su kvalitetniji. No, da igraju i sa drugim suparnikom situacija bi bila identična. To je vjerovatno podizanje morala. Odlikuje ih fanatičnost. Njihovu igru krasi neviđena trka, agresija, puno galame i poneki vrhunski potez. Mislim da će pokušati nametnuti brz protok lopte. Igraju bukvalno do posljednje sekunde, što smo mogli vidjeti na Evropskom prvenstvu. Terim mnogo više voli mlade igrače i u ekipi će se naći jedan nogometaš sa 19 godina. Zbog povreda pet igrača im nije igralo na početku kvalifikacija, vjerovatno su zbog toga i zaostali. Sada su svi unutra i igraće u najjačem sastavu.

Prema ovome što ste apostrofirali moglo bi se reći da agresijom lome suparnika?

Upravo tako. Na velikom iskušenju će biti naša posljednja linija. Očekujem da će bedem ispred gola Supića imati i veliku pomoć veznog reda, jer ako se to ne desi, proći ćemo loše.

Pošto ste igrali dugo u zemlji koja je naš naredni rival, šta biste preporučili našem selektoru?

Svaki protivnik koji prihvati da se sa njima takmiči u trci, biće poražen. Naša reprezentacija treba igrati mudro, pametno i strpljivo. Dalje, taktički krajnje disciplinovano, borbeno i požrtvovano. Nametnuti kombinatoriku, te tako umiriti turski presing, a potom pokušati pronaći pukotine u odbrani kojih će sigurno biti.

Kako pobijediti Tursku?

Imamo odličnog selektora koji će svojim iskustvom psihički pripremiti ekipu. To može biti presudno. Reprezentaciju čine vrhunski nogometaši koji igraju ključne uloge u svojim klubovima i ako se uzme u obzir da je ovo šansa generacije, onda veći motiv ne treba. Trebaju igrati mirnu utakmicu, mnogo se kretati i pokrivati prostor. Ne trebaju odstupiti od takvog pristupa, uprkos naletima Turaka, kojih će sigurno biti. I ono najvažnije, ne zaboraviti da utakmica traje do posljednjeg sudijskog zvižduka. Ako sve nabrojano ispoštuju mogu slaviti u grotlu Bilinog polja.