Premiership
47

Tuga, jad i očaj Manchester Uniteda: Brighton za poluvrijeme "riješio" nemoćne đavole

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekipa Manchester Uniteda doživjela je prvi poraz u novoj sezoni engleskog Premiershipa, a oni su na gostovanju kod Brightona poraženi rezultatom 3:2.

Crveni đavoli su meč počeli bez Alexisa Sancheza koji zbog manje povrede nije putovao s ekipom, a na njegovom mjestu zaigrao je Martial. Upravo je Manchester United imao prvu šansu, ali Romelu Lukaku iz idealne pozicije šutira jako loše i loptu šalje pored gola.

Kazna za promašaj stigla je veoma brzo. March je poslao prizemni centaršut, a na pravom mjestu bio je Murray koji pogađa za 1:0. Samo dvije minute nakon toga, Brighton postiže novi gol. Knockaert je asistirao, a strijelac pogotka bio je Duffy.

Šokirani igrači Manchester Uniteda pokušali su brzo stići do pogotka, u tome su uspjeli odmah u 34. minuti kada Lukaku pogađa za 2:1, ali kada se na poluvrijeme trebalo otići s prednošću domaćih od 2:1, Bailly je napravio penal, a Gross pogađa za 3:1.

U drugom poluvremenu Mourinho je pokušao s izmjenama da promijeni tempo igre, ubacio je Rashforda, Lingarda i Fellainija, ali Crveni đavoli tokom drugog poluvremena nisu imali apsolutno nikakav plan i način na koji žele doći do pogotka. Zapravo, Manchester je igrao očajno, nisu stvorili nijednu priliku, tek je Pogba u 94. minuti s penala pogodio za 3:2, a ovaj poraz pokazao je i treneru Mourinhu, kao i igračima i čelnicima kluba da će ovo biti još jedna izuzetno teška i negledljiva sezona u kojoj se navijači nemaju pravo nadati ničemu.

Manchester United odavno nije ono što je bio u eri velikog Sir Alexa Fergusona, a nakon nekoliko sezona u kojima je bilo prostora za čekanje i strpljenje, vrijeme je da se pomire sa surovom realnošću i činjenicom da odavno nisu najbolji engleski klub. Glavni krivac svakako da je prvi čovjek kluba Ed Woodward koji već godinama pravi katastrofalne greške u sportskom segmentu, dovodeći prvo pogrešne trenere, pa pogrešne igrače, a od ranije je poznato da je on jedini čovjek kojem vlasnici Uniteda vjeruju. Za klub je, kao i svake godine, najbitnije pozitivno poslovanje i novi sponzorski ugovori, koji su očigledno puno bitniji od onog što se dešava na terenu.

Bilo kako bilo, Manchester je upisao prvi poraz u sezoni, dok je Brighton upisao prvu pobjedu. Nakon dva odigrana kola, Crveni đavoli imaju tri boda, a u sljedećem meču ih očekuje derbi protiv Tottenhama.