Nogomet
8

Tuchel: Reus je izuzetno važan za Dortmund, popunio je vakuum koji je postojao

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon šestomjesečne povrede Marco Reus je zabilježio sjajan povratak u ekipu Borussije Dortmund. U četiri utakmice za klub postigao je tri gola i upisao šest asistencija.

Prvi meč u ovoj sezoni Reus je odigra u 5. kolu grupne faze Lige prvaka kada je Dortmund na domaćem terenu rezultatom 8:4 salvadao Legiju iz Varšave. To je bio meč sa najviše golova u historiji Lige prvaka, a Reus je postigao dva gola i upisao asistenciju.

Potom je Dortmund u ligi poražen od Frankfurta (2:1) gdje je Reus odigrao 32 minute i nije upisao gol, odnosno asistenciju. U narednom ligaškom meču Dortmund je kod kuće savladao Frankfurt (4:1), a Reus je upisao tri asistencije. Sjajan povratak zaokružio je golom protiv Real Madrida (2:2) na stadionu Santiago Bernabeu čime je svom timu osigurao prvo mjesto u grupi.

Kada se sve sabere Reus je odigrao samo 229 minuta u ovoj sezoni i to mu je bilo dovoljno za impresivan učinak od tri gola i šest asistencija. I sve to nakon šest mjeseci pauze.

"On je izvanredan, zapanjujuć. Brinuo sam se za njega dok smo pričali nakon što je otkazao nastup na Evropskom prvenstvu zbog povrede i brinuo sam se kad smo se sreli na ljetnoj pauzi. Ali vidjeli smo koliko je to profesionalno podnio i koliko je uvjeren, smiren i usmjeren na rad kako bi se potpuno vratio. Stalno je imao samopouzdanje da će se vratiti na ovaj nivo. To smo vidjeli i tokom šest sedmica njegovog treninga prije nego se vratio na teren", kazao je Tuchel.

Trener Borussije se osvrnuo ne Reusov karakter lidera u svlačionici kazavši da je popunio prazninu svojim povratkom.

"On je izuzetno važan za tim. Zbog svega kroz šta je prošao postao je karakter kakav je sada. Soba koju on popuni svojim prisustvom je mnogo veća soba. On popuni vakuum koji je ranije postojao. On zaslužuje svaki kompliment", rekao je trener Milionera.

Za vrijeme Reusovog boravka u klubu, Borussiju su napustili Robert Lewandowski, Henrikh Mkhiatryan, Ilkay Gundogan i Mats Hummels, a odlazio je i vraćao se Mario Gotze. Reus je stalno tu i zato je izrastao u lidera tima.