|

Trovanje ugljenmonoksidom je najvjerovatniji razlog pogibije Emiliana Sale

Trovanje ugljenmonoksidom je najvjerovatniji razlog pogibije Emiliana Sale
2
E. B.
14.8.2019. u 16:05
5
komentara
2

dijeljenja
Trovanje ugljenmonoksidom je najvjerovatniji razlog pogibije Emiliana Sale Foto: EPA-EFE
Nogometaš Emiliano Sala i pilot David Ibbotson su najvjerovatnije otrovani ugljenmonoksidom u avionu u kojem su poginuli leteći preko La Manchea u juanuaru, potvrđeno je istragom.
Toksikolozi su u Salinom tijelu pronašli visoke doze karboksihemoglobina, hemijskog spoja koji nastaje kada ugljenmonoksid uđe u krvni sistem, što se u najvećem broju slučajeva pokaže fatalnim.

S obzirom na to da u avionu Piper Malibu u kojem su letjeli nema hermetičke pregrade između sjedišta pilota i putnika, istražitelji su zaključili kako je ista sudbina zadesila i Ibbotsona čije tijelo nije pronađeno.Prilikom trovanja ugljenmonoksidom dolazi najprije do naglog pada koncentracije, konfuzije, zamagljenog vida i potom totalnog gubitka koncentracije nakon čega slijedi gubljenje svijesti i infarkt, što se najvjerovatnije desilo Ibbotsonu koji je izgubio kontrolu nad avionom.

Ugljenmonoksid je gas bez boje i mirisa koji se proizvodi tokom vožnje avionom, a u pilotsku kabinu može ući samo u slučaju da je odvodni sistem oštećen.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...