Nogomet
0

VIDEO / Trofej Santiago Bernabeu, Realu 21. naslov

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Šesti uzastopni puta, a 21. ukupno nogometaši Real Madrid osvojili su Trofej Santiago Bernabeu. Ovaj puta 2-0 pobjedom protiv urugvajskog Peńarola.

Trofej koji se od 1979. godine daje pobjedniku utakmice koja se održava u čast dugogodišnjeg Realovog predsjednika nekada se igrao turnirskim sistemom uz sudjelovanje četiriju ekipa. Uz izuzetak 2002. godine, kada je takav način ponovno primijenjen povodom stotog rođendana kluba, od 1987. igra se samo jedna utakmica u kojoj domaćin testira gostujuću ekipu.

Ovaj puta to je bio urugvajski pobjednik Clausure koji je pružio dobru igru, no u konačnici i prepustio trofej domaćinu.

Utakmica je bila nervozna o čemu svjedoče dvije incidentne situacije. U prvoj se Cristiano Ronaldo umalo potukao s Egidijem Arevalom, a ponovno je zaiskrilo nakon opasnog starta Sergija Ramosa na nogu Fabiana Estoyanoffa.

Zbog čega je doveden za 25 miliona eura u 68. minuti dokazao je Angel di Maria koji je krasnom solo-dionicom doveo organizatora u vodstvo. U dva je navrata pritom "okrenuo" Guillerma Rodrigueza.

Konačnih 2-0 postavio je s bijele tačke Rafael van der Vaart u samom finišu utakmice, pri čemu je pogrešku ponovno napravio Rodriguez nedozvoljenim startom na Karimu Benzemi.

Peńarol je drugi put igrao za naslov na ovome turniru. Godine 1988. Real je slavio 4-0.

Trofej Santiago Bernabeu:

Real Madrid - Peńarol 2-0 (Di Maria 68, Van der Vaart 90 - 11 m)