|

Trideset navjerovatnih terena na svijetu na kojima se igra nogomet

Trideset navjerovatnih terena na svijetu na kojima se igra nogomet
19
D
DP
25.3.2020. u 12:20
9
komentara
19

dijeljenja
Trideset navjerovatnih terena na svijetu na kojima se igra nogomet Foto: screenshot/youtube.com/TomYamThailand
Njemački portal Sport izdvojio je 30 nevverovatnih terena na kojima se igra nogomet u svijetu.
Ljubitelji magične igre čekaju dan kada će opet moći gledati nogometnu utakmicu. Desetljećima se utakmice igraju na različitim terenima - od krovova zgrada, do predivnih stadiona koji podsjećaju na svemirske brodove.

Stadion Silvestre Carriollo - Tenerife

Na internetu se može vidjeti veliki broj stadiona koji se nalaze pod nagibom. Arhitekti su za ispravljanje terena "iskoristili" zgradu, a na krovu se nalazi nogometni stadion.


Borisov Arena - Bjelorusija

Nevjerovatno zdanje usprkos futurističkom dizajnu prima samo 13.000 gledatelja. Na njemu igra nogometni klub BATE i reprezentacija Bjelorusije.


Stadion Changlimithang - Butan

Izgrađen je 1974. za krunidbu kralja Butana. Nalazi se na visini od 2.300 metara iznad nivoa mora i jedan je od najviših na svijetu. Ovdje igra nacionalna reprezentacija Butana.


Stadion Janguito Malucelli - Brazil

Jedan je od prvih ekoloških stadiona na svijetu. Sjedišta su postavljena na travi i u njegovoj konstrukciji nema betona. Klupe su napravljene od drveta.


Rooftops - Tokio

U glavnom gradu Japana nema mnogo mjesta za izgradnju novih nogometnih terena, a ovaj je napravljen na krovu zgrade.Stadion Alberto Chivo De Cordoba - Meksiko

Na stadionu dominira jedna velika tribina koja može primiti 32.ooo ljudi. Sjedišta su postavljena tako da čine zanimljiv mural.


Igralište Batarija - Trogir, Hrvatska

U blizini mora nalazi se tvrđava Kamerlengo iz 15. stoljeća. S nje se mogu pratiti utakmice, a na stadionu su postavljena 163 sjedišta.


Janosovka stadion - Slovačka

Jedini stadion na svijetu kroz koji prolazi željeznička pruga.Stadion Central Coast - Australija

Nalazi se na obodu nacionalnog parka u Brisbaneu. Okružen je palmama i prima 20.000 gledatelja.


Stadion Akron - Čile

Travnati nasip oko tribina čini da izgleda spektakularno. Dom je nogometaša Chivasa i ima 50.000 sjedišta.Shellov teren - Brazil

Teren je izgrađen u jednoj faveli u Riju. Ispod njega nalazi se 200 specijalno napravljenih pločica. Pune se kinetičkom energijom koja nastaje kretanjem igrača, da bi reflektori po zalasku sunca koristili struju s terena. Otvorio ga je Pele 2014. godine.


Nacionalni stadion - Tajvan

Stadion koji ima oblik zmaja i prvi je na svijetu koristio solarnu energiju. Solarni paneli pokrivaju čitav objekt i stvaraju najveći dio energije za njegovu opskrbu. Prima 55.000 ljudi.


Plutajući stadion - Singapur

Pored plutajućeg stadiona u Singapuru nalazi se tribina koja može primiti oko 30.000 ljudi.Henningsvær teren - Norveška

Jedan od najljepših prizora kada je riječ o nogometnoj arhitekturi. Teren se nalazi u ribarskom selu Henningsvær, a oko njega je netaknuta priroda.Stadion Voždovca - Beograd, Srbija

Riječ je o nogometnom zdanju smještenom na krovu trgovačkog centra. Dom je nogometaša Voždovca koji se takmiče u Super ligi Srbije.Sapporo Dome - Japan

Napravljen je pred Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. U kupoli stadiona čuva se nogometni teren i može se izbaciti izvan objekta, prema potrebi. Ovdje igra nogometni klub Hokkaido iz Sappora.


Stadion Municipal de Aveiro - Portugal

Izgrađen je za potrebe Evropskog prvenstva 2004. godine. Na stadionu sa šarenim tribinama odigran je triler susret između Češke i Holandija (3:2). Finale portugalskog Superkupa održava se ovdje od 2009. godine.


Stadion Francis Di Giovanni - Francuska

Sigurno je veliko uživanje promatrati utakmicu iz dnevne sobe, ali tko zna koliko je na ovoj zgradi bilo razbijenih prozora.Osaka stadion - Japan

Ovo više nije sportski objekt, jer je stadion pretvoren u naselje.


Stadion Pod Obzidjem - Slovenija

NK Portorož Piran igra u četvrtom rangu slovenskog nogometa, ali se može pohvaliti jednom od najboljih lokacija za igranje nogometa u Europi. Mnoge lopte su sigurno završile u moru.


Alfheim stadion - Norveška

Stadion nogometnog kluba Tromsø nalazi se na oko 250 kilometara od Arktičkog kruga i jedno je od najčudnijih mjesta za igranje nogometa.


Hazza Bin Zayed stadion - Abu Dhabi

Nevjerovatni stadion izgrađen je usred pustinje. Riječ je o vrlo modernom sportskom objektu koji može primiti 25.000 navijača.Gospin dolac - Hrvatska

Nalazi se pored Plavog jezera u Imotskom. BBC je u maju 2017. godine proglasio stadion jednim od najljepših na planeti. Dom je nogometaša NK Imotski.Petrovsky - Rusija

Stadion u Sankt Petersburgu nalazi se na obali Finskog zaljeva.


Olimpijski stadion - Montreal

Izgrađen je za potrebe Olimpijskih igara 1976. godine. Iznad objekta se nalazi toranj visine 175 metara i vjeruje se da je riječ o najdužem nagnutom tornju na svijetu.


Saas-Fee - Švicarska

Nalazi se u švicarskim Alpama, blizu talijanske granice. Mjesto je poznato po zimskim sportovima. Ovdje je smješten nogometni teren na visini od 1.798 metara nadmorske visine..Zamak Bamburgh - Engleska

Trava je savršena, a u pozadini se nalazi engleski dvorac.


Stadion Brage - Portugal

Jedan je od najpoznatijih stadiona na svijetu. Smješten je između stijena, a otvoren prije početka Evropskog prvenstva 2004. godine.


Longgang stadion - Kina

Izgrađen je na umjetnom otoku i potpuno okružen vodom. Divno zdanje ima kapacitet od 60.334 gledatelja, piše Give me sport.


Pravougaoni stadion u Melbourneu - Australija

Ovdje se održavaju ragbi i nogometne utakmice lokalnih klubova, a prima 30.000 gledatelja.


Eidi stadion - Farski otoci

Skoro svako selo na Farskim otocima ima stadion, pa tako i Eidi. Ovaj se nalazi samo nekoliko metara od Atlantskog oceana, što znači da je mnogo lopti završilo u vodi.

Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...