Nogomet
0

Treneri od UEFA-e traže skraćivanje prijelaznog roka

Totalsport
Andre Villas-Boas (Foto: AFP)
Andre Villas-Boas (Foto: AFP)
Nekolicina trenera iz vodećih evropskih liga pozvala je na sastanku u sjedištu Evopske nogometne federacije (UEFA) u Nyonu na skraćivanje ljetnog prijelaznog roka.

Treneri se žale da nisu mogli normalno pripremati svoje ekipe za sezonu s obzirom da je prijelazni rok trajao sve do 2. septembra, a u njegovoj su se završnici dogodili brojni transferi.

"Možda se čelnicima klubova sviđa ovakav prijelazni rok, ali treneri smatraju da bi trebao biti ranije okončan", objasnio je menadžer Tottenhama Andre Villas-Boas.

"Trenerima treba vremena da pripreme timove. Većina nas bi željela da prijelazni rok traje kraće i da bude ranije završen, no očito ćemo morati održati još nekoliko sastanaka", dodao je Portugalac koji se cijelo ljeto morao nositi sa slučajem Garetha Balea koji je tek u završnim satima prijelaznog roka napustio Tottenham i preselio u Real Madrid.

"Pritisak kojem nas je izložio igrač je bio ogroman, a i utjecaj Real Madrida je bio vrlo, vrlo snažan".

Na riječi Villas-Boasa se nadovezao i trener Napolija Rafael Benitez.

"Jednu sedmicu pripremaš igrače za novu sezonu, a već iduće sedmice ti igrači mogu igrati protiv tebe. To je komplikovano pitanje jer sezona ne počinje isti dan u svim ligama. Ako prijelazni rok završi 15. augusta, u Engleskoj sezona možda već traje, a u Italiji nije ni počela. Tu je i problem kvalifikacija za Ligu prvaka. Ako klubovi ne znaju hoće li se plasirati u Ligu prvaka, ne znaju ni koliko novaca mogu potrošiti na pojačanja", istaknuo je Benitez.

Vezani članci