Poraz od Luksemburga
0

Trener Tulić nas osramotio kao niko prije

Piše: E. Isanović
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
I to se desilo! Nakon 112 utakmica i samo jedne pobjede, odabrana selekcija Luksemburga (U-21) upisala je još jedan trijumf. I to u dvoboju sa vršnjacima iz BiH. Slavili su 1-0 u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Obrazi se crvene od sramote i to će vjerovatno trajati još dugo.

Igra naših reprezentativaca nije ličila ni na što. Selektor Tulić je osramotio našu zemlju kao niko prije njega. Ekipa je pokazala nedisciplinu (što najbolje pokazuju dva crvena kartona), rasulo i već sada je potrebna žestoka rekonstrukcija.

Atmosfera teškog nepovjerenja između šefa državne selekcije i pomoćnika kulminirala je nevjerovatnom blamažom. Sa mjesta asistenata nedavno su odstupili Abdulah Ibraković i Ivo Knežević. Vjerovatno su pomenuti stratezi na vrijeme uočili u kojem pravcu se stvari odvijaju. Stoga i ne treba da čudi što je prvi strateg Veleža povukao ovakav potez. Zašto bi bio pomoćnik nekome od koga bolje radi trenerski posao? Uostalom to pokazuju rezultati.

Nepoznavanje elementarnih nogometnih postulata (koje vrlo dobro i stručno komentariše kada je Liga prvaka u pitanju) pokazao je kako u odabiru igrača tako i u taktici koju je prezentirao protiv suparnika koji ne pamti kada je u svojoj historiji nekoga pobijedio. Dalje, nepojmljivo je da se na reprezentativnom spisku nisu našli Osmanagić (Velež) i Šovšić (Zagreb), a bilo je mjesta za brojne anonimuse koji su poraženi od amatera iz Luksemburga.

Selektor nije uigrao momčad koju je selekcionirao, nije znao zaustaviti strmoglav pad, pa mu ostaje još ono moralno - ponuditi ostavku. Poslije nacionalne blamaže to je jedini slijed događaja...

Ovdje svakako treba podvući i nebrigu NSBiH. Naime, mlada reprezentacija naše zemlje okupila se prije dva dana i odradila isto toliko treninga.