Nogomet
59

Trener koji je lansirao Cecha među najbolje golmane svijeta želi raditi u bh. reprezentaciji

Piše: O. T.
Petc Cech i Cristophe Lollichon (Foto: EPA)
Petc Cech i Cristophe Lollichon (Foto: EPA)
Odlaskom Envera Lugušića u stručni štab reprezentacije Japana, ostalo je upražnjeno mjesto za trenera golmana u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Prema saznanjima portala Klix.ba za to mjesto zainteresirana su dva trenera Premiershipa te jedan trener iz Championshipa.

Najzvučnije ime je Christophe Lollichon, član Chelseajeve skauting službe, koji je od novembra 2007. godine zaposlenik londonskog kluba. Ovaj trener golmana imao je ogroman utjecaj na karijeru Petra Cecha, golmana Arsenala, koji dugo spada u red najboljih gomana svijeta.

Lollichon je radio sa Cechom u Rennesu od 2002. do 2004. godine, a onda je na preporuku Cecha došao i u Chelsea te nastavio raditi sa češkim golmanom.

Ovaj 53-godišnji trener je do kraja prošle sezone radio kao trener golmana Plavaca, ali je zbog loših odnosa sa prvim golmanom Chelseaja Tihibautom Courtoisom, premješten u skauting službu i odlično bi mu odgovarao rad u reprezentaciji BiH. Lollichon je već jednu sezonu radio sa Asmirom Begovićem, a uz to i Francuz je što znači da bi bez problema komunicirao sa selektorom BiH Mehmedom Baždarevićem.

Tihibaut Courtois i Cristohpe Lollichon nisu u dobrim odnosima
Tihibaut Courtois i Cristohpe Lollichon nisu u dobrim odnosima

Drugi kandidat koji želi u naš stručni štab je Andy Quy, 40-godišnji trener koji radi u Stoke Cityju od 2007. godine i već je radio sa Asmirom Begovićem. Naš izvor tvrdi da se ovaj trener se nudio da ide na Svjetsko prvenstvo u Brazil besplatno te da radi kao pomoć, ali nije prihvaćen. Sad je ponovo zainteresiran da radi u reprezentaciji.

Treći trener je David Coles iz Bristol Cityja. Ovaj 52-godišnjak je od 2014. godine član Bristol Cityja, a ranije je radio u Portsmouthu i West Hamu.

Interes ovakvih imena pokazuje koliko se cijeni naša reprezentacija, kao i naši golmani koje trenutno imamo. I što je najvažnije, prema onome što tvrdi naš izvor, nijedan od trenera ne traži basnoslovne cifre, već jednak iznos plate koju su dobijali i ranije zaposleni treneri golmana u našoj reprezentaciji.

Nadamo se da će čelni ljudi iz Fudbalskog saveza BiH razmotriti ove opcije i izabrati najbolju opciju za naš stručni štab.