Otvorio dušu
27

Trener kluba iz Yorkshirea vrijeđao maloljetnog Irfana Amjada na račun porijekla

D. P.
Amjad je nedugo nakon toga napustio klub (Foto: Screenshot)
Amjad je nedugo nakon toga napustio klub (Foto: Screenshot)
Pakistanski igrač kriketa Irfan Amjad otvorio je dušu i otkrio kako je vrijeđan na račun porijekla dok je bio član Akademije Yorkshire Countyja.

Amjad je saopštio da je kao 16-godišnjak proživljavao teške trentuke zbog rasističkog vrijeđanja, a uvrede na račun pakistanskog porijekla uputio mu je jedan neimenovani član trenerske ekipe kluba iz Yorkshirea.

Tada maloljetni Amjad je otkrio da su uvrede bile upućene zbog stila udaranja loptice, a trener ga je vrijeđao terminom koji se odnosi na njegovo porijeklo. Nedugo nakon toga Pakistanac je otpušten iz kluba.

Kriket klub Yorkshire County je poručio da nije bio upućen u ovaj incident i da će odmah pokrenuti istragu.

"Od esencijalne važnosti je da oni koji su iskusili rasizam, diskiriminaciju i zlostavljanje budu slobodni da podijele svoja iskustva. Nismo bili svjesni ovih navoda do sada, ali ćemo izvršiti primjerenu istragu", navodi se u saopštenju.

Amjad je detaljno objasnio šta se sve dogodilo tokom jedne utakmice dok je bio još uvijek 16-godišnjak.

"Igrali smo utakmicu na domaćem terenu i igrao sam napadački udarac, ali je lopta otišla visoko u zrak. Išao sam u svlačionicu i kada sam ušao i počeo skidati zaštitu sa tijela, trener mi je prišao i pogledao me smrtonosnim pogledom. U tom trenutku iskoristio je rasistički termin koji se odnosi na tipičan udarac kojeg igraju ljudi pakistanskog porijekla. Nakon toga samo je otišao. Nisam znao šta da uradim i bio sam šokiran. Nikada nisam bio žrtva rasizma na takav način", objasnio je Amjad.

Podsjetimo, to nije prvi incident koji je zadesio ovu ekipu. U septembru 2020. godine Azeem Rafiq je otkrio da su ga toliko vrijeđali u klubu da je razmišljao o tome da počini samoubistvo.