Bježi od odgovornosti
8

Trener Cluja nakon debakla kod Zvezde: Preokret? Pa igrače sam morao voditi u WC

K. H.
Marius Sumudica (Foto: EPA-EFE)
Marius Sumudica (Foto: EPA-EFE)
Trener Cluja Marius Sumudica privukao je mnogo pažnje izjavama nakon poraza njegovog tima od Crvene zvezde rezultatom 4:0 u susretu play-offa za ulazak u Evropsku ligu, a svojim igračima, između ostalog, poručio je da se trebaju stidjeti zbog načina na koji su pristupili utakmici.
Bijesni trener ekipe iz Rumunije na konferenciji za medije na Marakani nije čekao pitanja novinara, nego je u monologu rekao mnoge stvari koje su čak i nasmijale prisutne. Ipak, jasno je da Sumudici niti u jednom trenutku nije bilo do smijeha.

"Ovo je sramota ostvarena nevjerovatnim greškama. Primili smo gol iz kornera, to treba vježbati, a ako je to greška trenera, ja ću je prihvatiti. Upozoravao sam igrače na igrača visokog 193 centimetra, Milana Pavkova, jer su preko njega išli svi napadi, a to se vidjelo i kod drugog gola kada je neometan spustio loptu. Primili smo golove kao da smo u trećoj ligi, ali to nisam vidio ni tamo, jer sam bio trener u tom rangu. Na ovoj konferenciji za medije bi trebalo sjediti još šest ili sedam igrača pa da vam objasne zašto su ovako igrali. Trebaju se stidjeti ove utakmice", poručio je trener Cluja pa nastavio:

"Šta sam trebao uraditi? Uzeti pištolj i upucati nekoga? Tri gola iz kontranapada smo primili, a da smo igrali na PlayStationu, onda bi to možda i mogao ispraviti. Šta sam trebao uraditi? Da ja skačem u duelu sa igračima Crvene zvezde? Ovo što su moji igrači napravili je kao da otvoriš lopovu vrata kuće i kažeš mu 'Uzmi Rolex'. Vi se smijete, ali je to istina."

Nakon toga se osvrnuo na novinare iz Rumunije rekavši kako bi trebali biti malo korektniji prema njemu.

"Vi novinari iz Rumunije bi trebali biti korektniji prema meni. Ne mogu sve kritike biti na moj račun, pa pogledajte šta su igrači uradili. Niko se nije potrudio kako treba, a odgovornost je svakako na meni. Ovdje sam previše dobar, nisam slao igrače na vješala. Poslije utakmice sam neke morao voditi na WC jer su bili previše uzbuđeni, a kakvu novu stranicu da okrenem nakon što smo izgubili 4:0? Naš glavni zadatak je da operemo sramotu koju smo doživjeli ovdje. Jedna obična ekipa je profitirala na našim greškama, a ja se izvinjavam svom narodu i svojoj državi", dodao je Sumudica.

Podsjećamo, Sumudica je prilično nervozno reagovao na konstataciju bh. novinara da je njegova ekipa sretno prošla u narednu fazu protiv Borca jer je UEFA baš od ove sezone ukinula pravilo gola u gostima.

Rumunski prvak slavio je u prvoj utakmici rezultatom 3:1, a Borac je nakon posljednjeg sudijskog zvižduka drugog meča u osnovnom vremenu slavio 2:0. Na kraju je presudan bio gol u 118. minuti produžetka Alexandra Chipcia koji je odveo Cluj dalje.