Nogomet
138

Treći poraz u nizu: Zrinjski na Grbavici pobijedio Željezničar

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zrinjski je u okviru 6. kola Premijer lige BiH pobijedio Željezničar na Grbavici rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je Nemanja Bilbija u 54. minuti meča.

Početak utakmice protekao je u obostrano opreznoj igri. U 10. minuti Pozder je izmakao pozornosti odbrane Zrinjskig, ali je iz poluvoleja šutirao pored gola. Sjajno mu je asistirao Miroslav Stevanović. Devet minuta poslije uzvratio je Peko. Kjosevski je tek iz drugog pokušaja ukrotio loptu.

Igrao se 23. minut kada je Samir Bekrić pucao pored stative gostujućeg gola. Prvi šef struke Zrinjskog Vinko Marinović je u 28. minuti zbog povrede morao mijenjati Peku. U igru je ušao Žeravica.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imao je tim sa Grbavice. Miroslav Stevanović u 37. minuti pokazao djelić svog talenta. Idealno je uposlio Lendrića koji iz neposredne blizine pogađa Kozića u ruku. Pred kraj prvog dijela Plavi su izveli nekoliko kornera, ali im to nije donijelo ništa konkretno.

U završnici prvog poluvremena Miroslav Stevanović izazvao je uzdahe na tribinama. Ipak, spetljao se i šutirao pored gola. Na odmor se otišlo kod rezultata 0:0.

Premda su prvi dio proveli u teškom defanzivnom grču, nastavak dvoboja počeo je mnogo boljom igrom Plemića. No, nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Željezničara. U 53. minuti prodorni Bekrić sjajno upošljava Lendrića koji puca preko gola.

Aktuelni prvaci dolaze u vodstvo minutu poslije. Vedran Kjosevski loše reaguje na jedan centaršut. Rukom odbija loptu do Bilbije kojem nije bilo teško da pogodi mrežu za 0:1.

Plavi su tražili jedanaesterac u 56. minuti. Kozić je rukom srušio Bekrića, ali glavni sudija Elvis Mujić pokazuje da se utakmica nastavi. To je izazvalo negodovanje publike u Dolinu ćupova. Nakon što su se tenzije smirile, utakmica je nastavljena.

Ništa značajnije se nije dešavalo do 68. minute kada Petrak nakon kornara glavom šutira pored gola. Strateg Željezničara Miloš Kostić u 71. minuti umjesto Pozdera u igru ubacuje Nikolića. Samir Bekrić u 76. minuti pokušava iznenaditi Kozića. Nije bio precizan.

U 80. minuti kapiten gostiju Stojkić oprobao je svoj udarac iz velike daljine. Lopta je pogodila prečku i odbila se u polje. Bezidejni igrači Željezničara pokušavali su doći do izjedanačenja, ali nisu uspjeli. Najbolju priliku imali su Mostarci. Ponovo je Bilbija u 90. minuti pokupio jednu odbijenu loptu, ali je Kjosevski ovaj put sigurno interevenisao. Crveni karton u sudijskoj nadoknadi dobio je igrač Željezničara Šećerović.

Ovo je treći uzastopni poraz Plavih koji su ostali u sredini tabele sa 7 osvojenih bodova. Novo razočarenje za navijače razotkrilo je sve slabosti Željezničara, a loš dojam pokušat će popraviti u dvoboju sa Čelikom u Zenici narednog kola. S druge strane, Zrinjski je trijumfom vratio na prvo mjesto (dijeli ga sa Slobodom) sa 13 osvojenih bodova. Plemići u 7. kolu igraju protiv Viteza pod Bijelim Brijegom.

Željezničar: Kjosevski, S. Stevanović (Beganović), Kosorić, Boccaccini, Bekrić, Šećerović, Lendrić, Radinović (Jahić), Pozder (Nikolić), Husić, M. Stevanović.

Zrinjski: Kozić, Peko (Žeravica), Graovac, Tomić, Barić, Stojkić, Mešanović (Pehar), Sivrić (Sivrić), Petrak, Katanec, Bilbija.

Tabela: