Alex Ferguson
0

"Trebao sam biti menadžer Arsenala"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Sir Alex Ferguson, menadžer Manchester Uniteda, imao je 1986. godine pred sobom Arsenalovu ponudu. Otkrio je to sam trofejni škotski stručnjak koji je iste godine zasjeo na klupu "crvenih vragova".

U preuzimanju londonskih "topnika" omele su ga obaveze prema škotskoj reprezentaciji, ali je i Arsenalova nestrpljivost zaustavile daljnje pregovore.

Samo nekoliko mjeseci prije nego li je došao u Manchester United, Sir Alex Ferguson, tadašnji menadžer škotskog Aberdeena i selektor škotske reprezentacije, imao je ponudu za preuzimanje Arsenala u kojega je htio dovesti i svog tadašnjeg pomoćnika, aktuelnog menadžera Glasgow Rangersa, Waltera Smitha.

"Htio sam mu to reći na reprezentativnom okupljanju za utakmicu protiv Izreal. Nisam znao da je on već sve dogovorio s Rangersima", prisjetio se menadžer "crvenih vragova"

"Kada sam mu ispričao cijelu priču bio je jako sretan zbog mene. Pitao sam ga bi li pošao sa mnom na što mi je Walter rekao da je sve već dogovorio s Rangersima. Arsenalu se jako žurilo, htjeli su odgovor odmah, međutim, ja sam pripremao Škotsku za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje se te godine održavalo u Meksiku i nisam mogao odmah donijeti svoju odluku. Oni su odustali, a ja sam nekoliko mjeseci kasnije potpisao za Manchester", ispričao je Ferguson koji je "vragove" potom odveo do 11 naslova najbolje ekipe u engleskom Premiershipu, pet u FA Cupu i dva u Ligi prvaka.