Na današnji dan
1.6k

Tražili ga mnogi, a on je volio samo Sarajevo: Asim Ferhatović Hase

Piše: N. K.
Foto: FKSinfo.com
Foto: FKSinfo.com
Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša Asim Ferhatović Hase rođen je na današnji dan 1933. godine u Sarajevu, u kojem je za istoimeni klub debitovao 19 godina kasnije u utakmici protiv Zagreba.

Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova te godinama bio najbolji igrač tima s Koševa, a samim tim i ponajbolji nogometaš Jugoslavije.

Vrhunac je doživio 1964. godine kada je bio najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije s 19 golova, a osim pogodaka isticao se čarobnim potezima, ali i zbog ljubavi prema klubu.

Iako je kratko vrijeme proveo u Turskoj igrajući za Fenerbahče, za njega je postojalo samo Sarajevo, zbog čega je i danas najpopularniji igrač svih vremena Bordo tima.

Nakon samo mjesec, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola Hase se vratio iz Turske u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi: "Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati".

Karijeru je završio na Koševu, a za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije je odigrao jednu utakmicu, onu u Beogradu protiv Južne Koreje koja je savladana rezultatom 5:1.

Često je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine, a preminuo je 25. januara 1987. godine u Sarajevu.

Vrijedi istaći da je poznati sarajevski bend Zabranjeno pušenje na albumu "Dok čekaš sabah sa šejtanom" snimio pjesmu "Nedjelja kad je otiš'o Hase", posvećenu upravo legendi FK Sarajevo.

Nekadašnji Olimpijski stadion Koševo u Sarajevu sada nosi naziv Asim Ferhatović Hase.