Spremaju se tužbe
15

Tragičari Francuske na meti jezivih rasističkih uvreda, stigle žestoke osude

N. K.
Uvrede stigle nakon poraza od Argentine na penale (Foto: EPA-EFE)
Uvrede stigle nakon poraza od Argentine na penale (Foto: EPA-EFE)
Nogometna federacija Francuske (FFF) osudila je objavljivanje rasističkih poruka na društvenim mrežama prema igračima Francuske nakon finala Svjetskog prvenstva te su ujedno najavili podnošenje tužbi.

"Nakon finala Svjetskog prvenstva, nekoliko igrača reprezentacije Francuske bilo je udaru rasističkih i mrziteljskih komentara na društvenim mrežama. FFF ih osuđuje i podnijet će tužbu protiv njihovih autora", stoji u saopštenju saveza.

Nekoliko igrača Francuske se našlo na meti jezivih uvreda na društvenim mrežama kao što su Kingsley Coman i Aurelien Tchouameni koji nisu realizovali penale u finalu protiv Argentine.

Prije saopštenja saveza, ove poruke mržnje su već osudili mnogi političari pa je tako Socijalistička partija pozvala FFF da prekine šutnju.

"Puna podrška Comanu, Tchouameniju, Čuameniju, Kolo Muaniju, Llorisu. Još uvijek čekamo reakciju FFF koja je već šutjela o rasističkim uvredama koje je Mbappe pretrpio tokom Eura prošle godine", stoji u saopštenju Socijalističke partije.

Inače, komentare je najoštrije osudila i ministrica za ravnopravnost žena i muškaraca te različitosti Isabelle Rome.

Podsjetimo, Francuska nije uspjela odbraniti titulu prvaka svijeta nakon što je u finalu poražena od Argentine poslije penala.