Uz minus od 21 boda
22

Tragičan kraj priče koja je mogla biti bajka engleskog nogometa: Rooney i Derby su ispali

D. P.
Rooney i ekipa dali su svoj maksimum (Foto: Derby FC)
Rooney i ekipa dali su svoj maksimum (Foto: Derby FC)
Nekadašnji prvak Engleske i jedan od najstarijih profesionalnih klubova svijeta Derby County ispao je iz Championshipa i naredne sezone igrat će u Ligi 1.

Čudo se nije dogodilo! Kultni klub iz Istočnog Midlandsa, koji se proslavio s velikim Brianom Cloughom krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, proživio je jednu od najtežih godina u svojoj historiji.

Zbog velikih finansijskih problema i stečaja oduzet im je čak 21 bod u ovoj sezoni Championshipa. No, ekipa nije željela odustati.

Menadžer Wayne Rooney učinio je sve da zadrži status drugoligaša sa čuvenim Ovnovima. Ekipa je sastavljena od besplatnih igrača i nogometaša koji su stigli na posudbu i u takvom stanju je uspjela na terenu osvojiti impozantna 52 boda što bi bilo dovoljno za sredinu tabele.

Međutim, kako je Derbyju oduzet 21 poen, tako je ekipa ispala u niži rang nakon današnjeg poraza na gostovanju Queens Park Rangersu (1:0).

Iako je Derby doživio relegaciju, društvene mreže su prepune komplimenata na račun Waynea Rooneya koji je učinio sve, ali je ispisivanje prelijepe priče engleskog nogometa ipak bilo nedostižan zadatak.