Nogomet
19

Trabzonspor igra kao preporođen nakon odlaska Halilhodžića

Piše: Edin Isanović
Turski Trabzonspor igra preporođeno nakon odlaska bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića sa klupe.

Popularni Vaha preuzeo je ovaj klub nakon uspjeha sa Alžirom na Mundijalu u Brazilu. Najavljen je kao veliko pojačanje i svi navijači kluba koji spada u veliku četvorku turskog nogometa, vjerovali su da će Trabzonspor koračati stazama uspjeha. Ipak, realnost je bila drugačija.

Na otvaranju sezone stvari se nisu odvijale onako kako su priželjkivali čelnici kluba. U osam utakmica Halilhodžić je osvojio samo 9 bodova. Upisao je jednu pobjedu, šest remija i jedan poraz. Nakon treninga Trabzonspora 8. novembra ove godine, predsjednik kluba Ibrahim Haciosmanoglu i CEO Burak Gurdel, održali su sastanak sa Halilhodžićem, te su sa bh. trenerom dogovorili prekid saradnje.

Trabzonspor je dan poslije igrao prvenstveni meč protiv Torku Konyaspora, a ekipu je vodio koordinator omladinskog pogona u klubu Sadija Tekelioglua. Bordo-plavi su taj meč pobijedili 3:2.

Kasnije je za prvog šefa struke imenovan domaći trener Ersun Yanal koji je u dva preostala prvenstvena susreta upisao pobjede. Prvo su neočekivano deklasirali Galatasaray u Istanbulu sa visokih 3:0, da bi potom “stradao” i Genclerbirligi sa 4:1. U ovom sudaru Paragvajac Cardozo postigao je tri gola. Tako je Trabazonspor u tri utakmice osvojio maksimalnih devet bodova (Halilhodžić osvojio isto toliko iz osam utakmica) i iz donjeg dijela tabele probio se na peto mjesto.

Trabzonspor sada ima pet bodova manje od vodećeg Besiktasa sa kojim će u Istanbulu u nedjelju odmjeriti snage.

Osim uspjeha u prvenstvu savladali su na svom terenu Metalist u Evropskoj ligi (3:1), dok su u nacionalnom kupu remizirali u gostima protiv Keciorengucua. Bilo je 1:1.