Nogomet
3

Tottenham osvojio bod protiv Arsenala i ostao jedina neporažena ekipa Premiershipa

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 11. kolu Premiershipa odigran je derbi sjevernog Londona u kojem su se na Emiratesu sastali Arsenal i Tottenham, a konačan rezultat bio je 1:1.

Arsenal je u meč ušao sa tri remija i jednim porazom u posljednja četiri meča protiv Tottenhama, a ovo je već peti put uzastopno da Topnici nisu savladali Pijetlove što je najgori niz u eri Arsena Wengera.

Ovim remijem Tottenham je ostao jedina neporažena ekipa prvenstva pri čemu je primio samo šest golova u 11 mečeva. Ono sa čim možda nije zadovoljan trener Mauricio Pochettino jeste podatak koji kaže da je ovo već šesti remi Pijetlova u ligi i ukupno sedmi uzastopni meč bez pobjede u svim takmičenjima.

Mirno otvaranje meča prekinuo je Kane koji nakon centaršuta Eriksena šutira glavom pored gola, a 10 minuta kasnije Iwobi na drugoj strani izlazi jedan na jedan protiv Llorisa koji brani udarac. Novu odličnu šansu za Arsenal propustio je Walcott koji u 39. minuti pogađa stativu.

Topnici ipak uspijevaju matirati Llorisa, ali u tome im je pomogao štoper Tottenhama Wimmer koji nakon centaršuta Ozila glavom posprema loptu u svoj gol i donosi veliko slavlje domaćem timu.

Šest minuta igre u drugom dijelu bilo je dovoljno da Tottenham izjednači, a strijelac je bio Kane golom iz penala koji je sasvim nepotrebno skrivio Koscielny.

To je bio peti Kaneov gol u njegove četiri ligaške utakmice protiv Arsenala i računajući sve igrače koji su igrali za Tottenham u Premiershipu on je zajedno sa Baleom igrač koji je postigao najviše golova Topnicima.

Ujedno, Kaneov gol bio je 139. gol u međusobnim okršajima Arsenala i Tottenhama u Premiershipu što je najveći broj golova u duelima neka dva tima u historiji Premiershipa.

Do kraja meča Arsenal je imao dvije jako dobre šanse da preko Bellerina i Ramseyja dođe do gola, ali nije uspio u tome. A najbolju šansu za pobjedu imali su gosti koji su u 84. minuti pogodili stativu nakon što centaršut Eriksena nije dirao nijedan igrač. Još jednu šansu Arsenal je imao u 90. minuti kada Giroud šutira glavom pravo u Llorisa. Na kraju je ostalo 1:1.

Raspored i rezultati 11. kola Premiershipa:

Bournemouth - Sunderland 1:2 Burnley - Crystal Palace 3:2 Manchester City - Middlesbrough 1:1

West Ham - Stoke 1:1 Chelsea - Everton 5:0 Arsenal - Tottenham 1:1 Hull City - Southampton (nedjelja, 15:15 sati) Liverpool - Watford (nedjelja, 15:15 sati) Swansea - Manchester United (nedjelja, 16:00 sati) Leicester - West Browmich Albion (nedjelja, 17:30 sati)

Tabela: