London
0

Tottenham objavio vlastitu verziju makete Olimpijskog stadiona

Totalsport
Olimpijski stadion u Londonu, pripadne li u ovosedmičnoj odluci Tottenhamu, izgledat će gotovo identično posrnulom projektu novog White Hart Lanea.

Sjevernolondonski nogometni klub pokazao je javnosti svoju arhitektonsku viziju renoviranog Olimpijskog stadiona sa 60.000 sjedećih mjesta, koji po završetku Igara 2012. godine ne bi imao praktično ništa zajedničkog s dizajnom Olimpijskog stadiona. Projekt potpisuju stručnjaci iz arhitektonske kompanije KSS.

Ispred kompleksa koji će sadržavati brojne lokale i restorane, sa sjeverne strane, predviđena su mnogobrojna javna sportska igrališta, među ostalim za odbojku, boks, judo, boćanje i ulični ples.

S istočne strane na stadion će "pucati" prekrasan pogled sa 114 metara visokog motrilišta ArcelorMittal Orbit, koji bi trebao postati londonska verzija Eiffelovog tornja, a čiji je završetak gradnje planira za decembar ove godine.

"Naš stadion će biti evropsko remek-djelo, te će pružati jedinstven gledateljski užitak kad su nogometni stadioni u pitanju. Gledatelji će biti maksimalno blizu terena, a njegov će akustični dizajn sve zvukove zadržavati u krugu stadiona", rekao je Tottenhamov predsjednik Daniel Levy.

Do kraja ove sedmice trebalo bi biti poznati ko će postati vlasnik stadiona po završetku Igara. Tottenham se za pravo na njegovo korištenje bori s premierligaškim rivalom West Hamom.