Derbi kola
25

Tottenham na Wembleyju protiv poletnog Uniteda, prvi veliki ispit za Solskjaera

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon perfektnog početka na klupi Manchester Uniteda obilježenog s pet pobjeda u pet utakmica Ole Gunnar Solskjaer dolazi pred prvi veliki ispit, a on se zove gostovanje Tottenhamu na Wembleyju. Derbi 22. kola Premiershipa igra se od 17:30 sati.

Odlazak Josea Mourinha iz Manchester Uniteda donio je bolju atmosferu u timu s Old Trafforda koju je ekipa na najbolji način iskoristila te je u četiri ligaške i jednoj kup utakmici ostvarila maksimalnih pet pobjeda te pri tome postigla 16 golova primivši tek tri.

Ipak, kada pogledate da je United u tim mečevima kod kuće igrao protiv Huddersfielda, Bournemoutha i Readinga te gostovao Cardiffu i Newcastleu, jasno je da velikog ispita nije bilo. Zbog toga se s posebnom pažnjom iščekuje današnji derbi na Wembleyju.

U sjajnoj formi je i Tottenham koji ima tek jedan poraz u posljednjih 11 takmičarskih mečeva. Pijetlovi su sredinom sedmice slavili i protiv ljutog rivala Chelseaja u prvom polufinalnom meču EFL Cupa, a eventualna pobjeda nad Unitedom vratit će im zaostatak od šest bodova za vodećim Liverpoolom što je pokazatelj da je dosadašnji učinak Pijetlova u ovoj sezoni odličan.

Ovaj meč interesantan je i zbog toga što se u vezu s funkcijom novog trenera Uniteda dovodio, a i sad se dovodi, Mauricio Pochettino, trener Tottenhama. Podsjetimo, Solskjaer je još uvijek privremeno rješenje na klupi i trenutni plan Uniteda je da na ljeto dovede dugoročno rješenje. Iz Tottenhama su na konferencijama za medije sprječavali novinare da ispituju Pochettina o Unitedu, a nedavno je stigla i njegova izjava kako ima motiv ostati dugo u Tottenhamu, slično kao što je Arsene Wenger ostao u Arsenalu.

Upravo bi navedena priča o Pochettinu mogla poslužiti kao dodatni motiv Solskjaeru da povede svoj tim u novu pobjedu. A eventualna pobjeda donijela bi mu klupski rekord - nijedan trener u historiji velikog Uniteda nije startao sa šest pobjeda u nizu. U svakom slučaju, Solskjaer na ovaj meč i ne gleda kao na svoj najteži test do sada.

"Testirani ste u svakoj utakmici Premiershipa, bez sumnje, ali naravno da je ovo meč protiv vrhunske ekipe", izjavio je trener Uniteda i ponovo naglasio:"Mi moramo napadati timove. To je naša snaga."

Pijetlovi imaju šansu da prvi put u sezoni Premiershipa u oba meča protiv Uniteda upišu pobjede nakon što su ga u prvom meču na Old Traffordu deklasirali rezultatom 3:0.

Domaćin ima problema s povredama i neće moći računati na Erica Diera i Victora Wanyamu, dok je Lucas Moura upitan. Ostaje da se vidi i da li će ulogu u ovom meču imati Jan Vertonghen i Mousa Dembele koji su se tek priključili treninzima nakon povreda.

Unitedu se vraća Paul Pogba koji je propustio meč FA kupa protiv Readinga, a pod upitnikom je Chris Smalling. Solskjaer ne može računati na povrijeđenog Marcosa Roja, kao ni na suspendovanog Erica Baillyja.

Ovaj meč i bez stanja na tabeli nosi titulu derbija, a sve je zanimljivije i kada se podsjetimo da bi Tottenham uz nova tri boda zadržao korak s Redsima u borbi za titulu, dok bi se United izjednačio s Arsenalom na petom mjestu i tako nastavio borbu za plasman u Ligu prvaka naredne sezone.