Premiership
42

Tottenham je vladar sjevernog Londona, Kane srušio Arsenal

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Tottenhama slavila je u gradskom derbiju protiv Arsenala u meču 27. kola engleskog Premiershipa minimalnim rezultatom 1:0.

Od početka meča Tottenham je preuzeo kontrolu nad igrom, dok je Arsenal svoje prilike čekao iz kontranapada. U prilog tome ide i činjenica da Aaron Ramsey danas nije igrao za Topnike zbog povrede bedra, a mjesto u startnoj postavi zauzeo je samo još jedan u nizu Wengerovih polovnih pojačanja tokom prethodnih pet godina - Mohamed Elneny.

Tottenham je čuvao loptu i pokušavao je kroz igru probiti odbranu Arsenala, a svaki pokušaj Topnika da dođu do gola završavao je lošim dodavanjima Henrikha Mkhitaryana koji je odigrao meč ispod svakog nivoa.

Prvu, a ujedno i jednu priliku u veoma nezanimljivom i taktički opreznom prvom poluvremenu imao je Harry Kane kada cenaršut s lijeve strane koji je uputio Eriksen nije skrenuo u gol. Udarac najboljeg strijelca Premiershipa otišao je visoko preko gola.

Pauza na poluvremenu za igrače Arsenala kao da je trajala 30 minuta, s obzirom na to da su u do 60. minute izgubili gradski derbi. Prvo je Kane u 49. minuti nadskočio kapitena Koscielnyog i glavom postiže pogodak za 1:0, a Englzez je u narednih deset minuta imao još dvije kolosane prilike kada je mogao završiti meč i donijeti svojoj ekipi pobjedu, ali njegovi udarci išli su po sredini gola pa Cech nije imao većih problema da odbrani njegov udarac.

Prvu priliku za Arsenal imao je Wilshere u 68. minuti, ali njegov udarac sjajno brani Lloris, a Topnici su nakon toga u sudijskoj nadoknadi preko neprepoznatljivo lošeg Alexandre Lacazettea imali dvije velike prilike, ali nisu postigli pogodak za izjednačenje.

Reprezentativac BiH Sead Kolašinac tmurni i kišni dan u Londonu proveo je na klupi za rezervne igrače, pa se već sada postavlja pitanje koliko Wenger uopšte računa na njega.

Razlika između komšijskih rivala iz sjevernog Londona nakon 27 odigranih utakmica sada iznosi sedam bodova. Tottenham je na trećem mjestu, dok je Arsenal na šestom i teško će do kraja sezone doći do mjesta koje vodi u Ligu prvaka.