Nogomet
0

Tottenham dobija spektakularan stadion

Totalsport
Vodstvo londonskog nogometnog premierligaša Tottenhama otkrilo je najnoviju fazu dorade plana za njihov novi i ambiciozni stadion.

U klubu su od ponuđača zahtijevali javni trg koji bi okruživao njihov novi dom na Tottenham High Roadu. Sada će dorađeni projekat uključivati prostor za raznorazne građanske događaje: ulične sajmove i ulične umjetnike, klizalište i edukativne aktivnosti. Zamisao je bila stvoriti jedan urbani gradski punkt.

Unutar kompleksa naći će se mjesta za luksuzni hotel, koji bi trebao osigurati komercijalnu isplativost objekta. Sam stadion, koji će iznutra biti u amfiteatralnome, kuglastom obliku, primat će 58.000 ljudi. Njegova je posebitost što će navijači biti bliže linijama igrališta nego što je slučaj na bilo kojem drugom velikom evropskom stadionu.

"Zahtijevali smo i dobili pozitivne odgovore na naše ideje i prohtjeve. Prečesto su nogometni stadioni izvana okruženi praznim, mrtvim prostorom. Nismo to željeli Tottenhamu", izjavio je predsjednik Spursa Daniel Levy dodavši: "Umjesto toga, sada imamo planove o javnom trgu i javnom prostoru, na kojem će se ljudi spontano okupljati. Bit će to nešto posebno za lokalno stanovništvo."

"Tražili smo od arhitekata pomaknu granice tehničkog dizajna do krajnosti da bismo dobili tijesniji oblik kugle u unutrašnjosti. To će samo po sebi stvarati atmosferu nepobjedivosti na našim domaćim utakmicama. Poznati smo po izvanrednim navijačima. Ovo radimo za njih", zaključio je.