Serie A
18

Torino porazio Milan i uključio u borbu za Ligu prvaka, Gattuso pred otkazom

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Torina ostvarila je veliku pobjedu u meču 34. kola italijanske Serije A na svom terenu protiv Milana rezultatom 2:0 čime su se ravnopravno uključili u borbu za četvrtu poziciju koja vodi u Ligu prvaka.

Rossoneri su ovim porazom znatno ugrozili šanse da sljedeće godine igraju u najelitnijem nogometnom takmičenju u Evropi, a iako su prije 15 dana u ključnoj utakmici sezone na svom San Siru porazili Lazio, igrači Gennara Gattusa remijem kod Parme i porazom kod Torina upropastili su sve dobro što su u ovoj sezoni napravili i trenutno imaju jako male šanse da završe na četvrtoj poziciji.

S druge strane, Torino ove sezone igra zaista sjajno i pravo su osvježenje u Seriji A, a zahvaljujući dobrim rezultatima potpuno neočekivano će u finišu sezone voditi veliku borbu za plasman u Ligu prvaka. U prvih 45 minuta utakmice protiv Milana nije bilo pogodaka, a sve vrijedno pomena desilo se u nastavku.

Prvo je u 56. minuti sudija Marco Guida svirao penal za domaći tim nakon prekršaja Francka Kessiea u kaznenom prostoru Milana, a siguran realizator bio je Andera Bellotti koji loptu šalje u jednu, a Donnarummu u drugu stranu.

Nakon 11 minuta, Torino je postigao i drugi pogodak kojim su riješili pitanje pobjednika u ovom meču, a strijelac je bio Alejandro Berenguer koji je Donnarummu savladao na sjajan način.

Ovim porazom Milan je pao na šestu poziciju Serije A nakon 34 odigrana kola sa 56 bodova, koliko ima i Torino na petoj poziciji. Roma, koja je trenutno na četvrtoj poziciji, ima 58 osvojenih bodova. Treba napomenuti da svoj meč 34. kola još uvijek nije odigrala Atalanta koja je na sedmom mjestu sa 56 bodova i eventualnom pobjedom protiv Udinesea preskočit će Vučicu i četiri kola prije kraja imati mjesto koje je vodi u Ligu prvaka.

Nakon ovog poraza, upitna je i budućnost Gennara Gattusa na klupi Milana, a iako se sredinom ove sezone činilo da bi Rino mogao biti dugoročna opcija za Rossonere, šanse za njegov ostanak na klupi iz kola u kolo su sve manje. Nakon poraza od Torina, pitanje je da li će dočekati kraj sezone.