Nogomet
90

Tomić: Kod Mulalića nema lagano, Plavi će davati 120 posto

Piše: D. B.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Nakon što je napustio Željezničar, jedan od najboljih igrača Plavih Tomislav Tomić potpisao je ugovor s Xanthijem i trenutno se nalazi u Grčkoj. S njim smo razgovarali o novoj sredini u kojoj se nalazi, grčkom nogometu, povredi koja ga je zadesila i naravno, Željezničaru.

"Nakon odlaska iz Željezničara sam imao nekoliko ponuda s Kipra, iz Poljske i Grčke, pa sam na kraju odabrao Grčku, jer mislim da se radi o izuzetno kvalitetnoj ligi. Nažalost, nakon dva mjeseca priprema i samo dva dana prije početka prvenstva, povrijedio sam koljeno, tačnije hraskavicu, pa nisam mogao trenirati punim intenzitetom. Zbog toga nisam bio u ekipi, ali sam prije nekoliko dana počeo maksimalno trenirati i nadam se brzom povratku na teren", izjavio je Tomić za portal Klix.ba.

Uslovi u grčkom klubu su fantastični, daleko bolji nego u BiH.

"Prezadovoljan sam klubom, odnosom sa saigračima i životom u Grčkoj. Odlično sam se uklopio i upoznao ligu. Grci su kvalitetom nogometa, uslovima, terenima i stadionima daleko ispred nas. Moj klub ima kamp sa 10 terena, hotelom, stadionom, bazenom, saunama, teretanom, salom za sastanke, uslovi su zaista idealni", kazao je bivši nogometaš Željezničara.

Xanthi je trenutno na devetom mjestu grčke Super Lige sa šest bodova nakon pet odigranih kola, a cilj u ovoj sezoni je osvojiti jednu od pet pozicija u gornjem dijelu tabele.

"Deveti smo na tabeli, ali smo na početku sezone imali težak raspored. Igrali smo protiv PAOK-a, AEK-a, Atromitosa, Olympiakosa i Iraklisa. Poraženi smo od Olympiakosa, ali smo Atromitos dobili u gostima. Cilj u sezoni nam je da se izborimo za jednu od četiri ili pet pozicija u vrhu, jer na taj način kroz playoff možemo u Evropu", rekao je Tomić.

Iako je u Grčkoj, Tomislav i dalje prati Željezničar, a priznao je i da mu nedostaju prijatelji iz Sarajeva.

"Nedostaje mi Željo i prijatelji iz Sarajeva. Lijepo mi je bilo tri godine na Grbavici. U kontaktu sam sa bivšim saigračima i društvom iz glavnog grada BiH. Željezničar je u krizi, ali sam siguran da će biti bolje. Momci imaju kvalitet, a uz podršku napavijača Plavi će opet biti u samom vrhu", kazao je dvadesetčetverogodišnji veznjak.

Njemu je izuzetno drago što je novi šef stručnog štaba FK Željezničar postao Edis Mulalić.

"Odmah nakon odlaska Odovića šansu je trebao dobiti Mulalić. On je pošten čovjek, vrijedan radnik i voli Želju više od svega. Dobar je trener koji može svoje iskustvo prenijeti na igrače. Siguran sam da će igrači davati više od svojih mogućnosti, jer kod Edisa nema lagano", istakao je Tomić.

U nedjelju će u okviru 11. kola Premijer lige BiH na Grbavici biti odigran derbi između Željezničara i Sarajeva.

"Očekujem tešku utakmicu, kako bude svaki put. Šanse su podjednake, jer favorita u derbiju nema. Nadam se pobjedi Željezničara", završio je Tomić.